Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Karlovarském kraji může podle ministra školství vzniknout vysoká škola zaměřená na potřebné obory

V Karlovarském kraji by mohla vzniknout vysoká škola, zaměřená na výuku v regionálně potřebných oborech. Mohly by se na ní podílet veřejné instituce, jako například kraj, ale i soukromé firmy. Podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) by to byla vhodná forma, jak do Karlovarského kraje dostat vysokoškolské vzdělání. Zároveň ale chce podpořit i snahu Karlovarského kraje spolupracovat s univerzitami v okolních krajích na vzniku poboček škol přímo v kraji.

Inspiraci vidí ministra školství Mikuláš Bek (STAN) například v Německu, kde fungují školy typu "fachhofschulle", odborně nazývané univerzity aplikovaných věd. Tyto druhy škol jsou pak zásadní pro trh práce v daném regionu. Podle Beka mají výhodu v tom, že dokážou nabídnout obory, které firmy potřebují, a navíc, pokud sídlí přímo v regionu, jsou s ní více svázané, a to včetně vyučujících. Jakási polytechnická vysoká škola by přitom nemusela být zaměřena jen na technické obory, ale třeba i zdravotní nebo sociální.

Naopak opatrný je Bek k pobočkám univerzit ve vzdálenějších lokalitách. Z vlastních zkušeností z vedení brněnské Masarykovy univerzity ví, že učitelům se příliš nechce dojíždět do vzdálených míst učit. Chybí tam i přirozené svázání s regionem.

Karlovarský kraj dlouho usiluje o to, aby tam fungovala veřejná vysoká škola. Západočeská univerzita v Plzni v Chebu provozuje ekonomickou fakultu a jedná se o rozšíření oborů na pedagogické, nejprve pro první stupně základních škol, ale také o zdravotnických oborech.

Naopak některé firmy jdou při získávání odborníků jinou cestou, samy se snaží své zaměstnance vyškolit a vzdělat. Například Sokolovská uhelná usiluje o vznik polytechnického lycea, které by nabídlo obory, které zatím na veřejných školách nejsou a přitom je zaměstnavatelé potřebují. A jde zároveň o obory, které jsou perspektivní vzhledem k tomu, že Karlovarský kraj se neodvratně blíží zásadní přeměně z uhelného regionu.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, vláda, školy, Bek, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji může podle ministra školství vzniknout vysoká škola zaměřená na potřebné obory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.