Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Počasí a úspory zákazníků vedly k tomu, že teplárny v Karlovarském kraji dodaly méně tepla

Teplejší počasí spolu s tím, že lidé kvůli ceně energií šetřili, vedlo k tomu, že teplárny v Karlovarském kraji dodaly meziročně méně tepla. Citelně teplejší byla podle prokuristy Karlovarské teplárenské a. s. Romana Miarky hlavně první část topné sezony, tedy říjen a listopad. Začátek roku už bylo chladněji, takže to byly měsíce srovnatelné s minulými lety, shrnul Miarka.

Pro karlovarskou teplárnu jsou významnými odběrateli hotely a lázeňská zařízení ve městě. Tvořily až 50 procent odběrů tepla. Jenže po krizi na Ukrajině, kdy do města přestala jezdit část klientely, odběr tepla od hotelů výrazně poklesl. "Pomalu se to sice vrací, ale chybí hlavně balneoprovozy, které odebíraly hodně tepla. Celkově je pokles odběrů od lázeňských služeb stále velmi výrazný," uvedl Roman Miarka.

Horší z pohledu tepláren byla letošní sezona i podle Erika Klimeše, jednatele Sokolovské bytové, která zásobuje teplem obyvatele i firmy v Sokolově. "Loňskou sezonu, tedy období do konce kalendářního roku,už máme uzavřenou a bylo to slabé. Odběr tepla byl nižší a evidentně bylo vidět, že lidé i firmy hodně šetří. Začátek letošního roku už byl slibnější, ale celkově zima nevybočovala z trendu posledních let, kdy bylo tepleji. Doby, kdy bylo třeba 14 dní trvale pod nulou, jsou pryč," konstatoval Erik Klimeš.

Karlovarská teplárna i Sokolovská bytová získávají teplo od Sokolovské uhelné, karlovarská teplárna ze zdroje ve Vřesové, Sokolovská bytová z elektrárny Tisová. Jde tedy o teplo vyráběné z uhlí. Díky tomu se teplárny letos nemusely potýkat s prudkými změnami cen, na rozdíl od tepláren využívajících k ohřevu plyn. I tak ale ceny vzrostly. Na vině jsou nejen dražší vstupy, ale i ceny emisních povolenek, které v současné době tvoří výraznou část ceny za teplo vyráběné z uhlí.

Chebská společnost Terea, která zásobuje teplem Cheb, ale i Aš a další města na Chebsku, letos před zimou čekala hlavně na pohyb cen plynu, který je jejím dominantním zdrojem pro vytápění. Cena plynu ale začala hlavně na počátku letošního roku klesat,, a tak bylo možné i snížit cenu tepla pro zbytek roku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky distribuce tepla, teplárny, cena energií

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí a úspory zákazníků vedly k tomu, že teplárny v Karlovarském kraji dodaly méně tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.