Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

KV Arena dostane od města 12 milionů korun na krytí vyšších záloh na energie

Karlovarská KV Arena požádala město o půjčku 12 milionů korun na krytí výrazně vyšších záloh na energie. Půjčka, kterou na svém úterním jednání schválili zastupitelé města, by měla být splacena do konce června letošního roku. KV Arena, která je městskou organizací, ale předpokládá, že s postupným poklesem cen energií by mohla vyjednat i nižší zálohy.

„KV Arena požádala proto, že se jí až ztrojnásobily zálohy za plyn a elektrické energie. My jim vycházíme vstříc, abychom udrželi cash-flow v období leden až květen. Měli samozřejmě plánované finance na odběr z roku 2022. My jsme čekali nárůst, ale ne tak razantní. Každopádně je to návratná půjčka, která by se měla vrátit do 30. června a KV Arena s tím bude takto pracovat," uvedl náměstek primátorky Karlových Varů Miroslav Vaněk (Karlovaráci).

U plynu se podle Vaňka už nyní spotové (tedy denní tržní ceny) ceny dostávají pod úroveň zastropované ceny vládou. Je tak pravděpodobné, že náklady na plyn budou nakonec nižší, než předpokládaly nejčernější scénáře.

Dodavatelem elektrické energie pro město Karlovy Vary a jeho organizace je Sokolovská uhelná. I u ní je ale podle Vaňka šance na to, dohodnout přijatelnější podmínky. Na základě prvních jednání mezi městem a energetickou společností by se buď mohly snížit zálohy nebo provádět vyúčtování skutečné spotřeby a plateb za elektřinu i každý měsíc. To by také mohlo pomoci KV Areně nedostat se do situace, kdy by neměla na platbu některých svých závazků.

KV Arena by podle schváleného rozpočtu měla od města dostat letos neinvestiční dotaci ve výši 44,6 milionu korun. V rezervě ale město počítá s dalšími 65 miliony korun na pokrytí zvýšených nákladů na energie městských organizací. KV Arena by z této rezervy mohla dostat dalších i více než 30 milionů korun. Záležet ale bude hlavně na vývoji ceny energií.

Do konce ledna nebo na začátku února by měla být podepsaná smlouva se společností, která pro KV Arenu zpracuje studii proveditelnosti, která zjistí, jaký objem fotovoltaiky je možné v KV Areně instalovat. Z této studie by pak mělo vedení města rozhodnout, jestli půjde cestou toho, že do solárních panelů bude investovat samo nebo najde vhodného partnera, kterému střechy nebo i další plochy v areálu KV Areny a kolem ní pronajme právě na vybudování fotovoltaické elektrárny.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KV Arena

Štítky ČR, správa, energie, sporty, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KV Arena dostane od města 12 milionů korun na krytí vyšších záloh na energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.