Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cena tepla v Chebu v příštím roce stoupne zhruba o osm procent

Cena tepla v Chebu bude pro příští rok 1465 korun za gigajoule bez DPH (1611,50 s DPH). Je to zhruba o osm procent více než nyní. Napůl městská společnost Terea, která je dominantním dodavatelem tepla v Chebu, ale doufá, že v průběhu roku bude moci ceny mírně snížit, řekl dnes novinářům jeden z jednatelů společnosti Terea Stefen Zagermann.

"Cenu tepla jsme zveřejnili na našich internetových stránkách, takže odběratelé jsou už o ceně informováni. Je to 1465 korun za gigajoule. Je to cena maximální, nebudou žádné výkyvy nahoru, ale je tu potenciál jít v budoucnu dolů. Cena je spočítaná na základě zastropované ceny plynu, ale my se snažíme plyn kombinovat i s jinými palivy, abychom mohli jít s cenou dolů," uvedl Zagermann.

Společnost Terea, v níž má město Cheb padesátiprocentní podíl, až do současné energetické krize topila hlavně zemním plynem. Už vloni se jí ale nepodařilo nakoupit včas plyn za nižší cenu a ceny tepla výrazně vzrostly. Nicméně protože hořáky kotelen Terey jsou schopny spalovat i lehké topné oleje, Terea chce využít i toto palivo, které by mohlo náklady na vytápění snížit. Stejně tak i kogenerační jednotky, které Terea má, mohou výrobou elektřiny přinášet příjmy, kterými je možné také snížit náklady na topení plynem.

Podle druhého jednatele Vojtěcha Lapáčka je ale třeba myslet i na další roky. Terea proto chce ve spolupráci s městem Cheb přepracovat energetickou koncepci společnosti. Větší roli by v budoucnu mohly hrát hlavně obnovitelné zdroje energie, dřevní štěpka nebo fotovoltaika. Jednou z možností je i návrat k projektu závodu na energetické využití odpadu (ZEVO), pokud by při současných a předpokládaných cenách v budoucnu dávala stavba takového zařízení ekonomický smysl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, teplo, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena tepla v Chebu v příštím roce stoupne zhruba o osm procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.