Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cena vodného a stočného na západě Čech stoupne o 15,77 procenta

Cena vodného a stočného v obcích Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech se zvýší v příštím roce v průměru o 15,77 procenta. U domácností cena metru krychlového vody stoupne zhruba o 14 korun na 105,21 koruny. Důvodem vyššího růstu ceny než v minulých letech byl skokový růst cen energie i dalších vstupů. Podle vedení sdružení ale i po zvýšení ceny bude cena vodného a stočného pod republikovým průměrem. V tiskové zprávě o tom informoval předseda sdružení obcí Alexandr Žák. Členy sdružení jsou obce ze Sokolovska, Karlovarska, Tachovska a Chomutovska.

Cena vody se skládá ze dvou částí. První část tvoří platba za skutečně odebrané množství vody, druhou pak paušální poplatek stanovený pro celou napojenou nemovitost podle velikosti fakturačního vodoměru. Cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody bude v roce 2023 celkem 92,73 Kč včetně DPH. Poplatek za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr bude 2430 Kč za rok. Po zprůměrování těchto dvou částí vychází cena za jeden kubík vody na 105,21 Kč včetně DPH, tedy o zhruba 14 Kč více než v předchozím roce.

Podle Žáka je při růstu cen vstupů zdražení nevyhnutelné. „Při péči o veřejné vodovody a kanalizace spolu s naším provozovatelem dlouhodobě usilujeme o snižování nákladů a optimalizaci spotřeby energií, abychom však udrželi požadovanou úroveň kvality dodávky pitné vody a čištění odpadních vod, musíme cenu navýšit alespoň o míru inflace,“ uvedl Alexandr Žák.

Ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary Zdeněk Frček uvedl, že společnost hledá možné úspory a při přípravě investičních projektů navrhuje taková řešení, která zajistí vysokou kvalitu za optimální cenu. „Dlouhodobě využíváme obnovitelné zdroje energií, velké úpravny vytápíme pomocí tepelných čerpadel, na čistírně v Karlových Varech vyrábíme z bioplynu z čistírenských kalů elektřinu i teplo, provozujeme vodní elektrárnu a nově instalujeme rovněž fotovoltaické zdroje. I přes toto úsilí a vládní zastropování cen však budou jen samotné náklady na energie v příštím roce téměř dvojnásobné, výrazně ovšem stoupají i ceny dalších vstupů. Vzhledem k inflačnímu vývoji také musíme počítat s nárůstem mezd,“ řekl Frček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, odpady, Karlovarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena vodného a stočného na západě Čech stoupne o 15,77 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.