Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Alžbětiných lázních dokončili dlouho plánovanou výměnu oken

V Alžbětiných lázních v Karlových Varech skončila výměna oken. Městské lázně na ně získaly dotaci. Investice by měla výrazně snížit náklady na vytápění. Dalším krokem, které Alžbětiny lázně připravují, má být rekonstrukce střechy. I na ni lázně hledají externí zdroje financování, řekl Václav Benedikt, předseda představenstva Alžbětiných lázní, které jsou kulturní památkou.

Přes 500 oken bylo na historické budově od doby jejího vzniku, tedy více než 100 let. Protože jde o památku, musela být většina oken nahrazena replikou, u některých trvali památkáři na repasi původních. Celkově přišla výměna oken na více než 30 milionů korun, osm milionů z toho pokryla státní dotace.

"Podle projektu by mělo dojít k úspoře asi 30 procent energií. A už nyní je to cítit, na chodbách je nyní citelně tepleji, než když tu byla původní okna," řekl Benedikt.

Na rekonstrukci střechy mají Alžbětiny lázně projekt i stavební povolení. "Peníze ještě řešíme a hledáme možnost dotací. Spolupracujeme na tom i s Vysokou školou ekonomickou v Praze. Komplikací je právě to, že jde o památku a lázeňský provoz," uvedl Benedikt. Projekt je ale řešen tak, že je možné rekonstrukci střechy dělat po etapách a rozložit tak náklady do delšího časového období. Pro příští rok Alžbětiny lázně požádaly město Karlovy Vary o pět milionů korun, což by mohlo stačit na první část oprav.

Ačkoli Alžbětiny lázně mají i do budoucna zůstat městskými lázněmi, město chce najít vhodné řešení, jak snížit provozní ztráty. Kvůli nim město dotuje samotný provoz lázní 20 miliony korun ročně. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) by město nemělo problém částku každoročně dávat, pokud by šlo o peníze na investice, nikoli na provoz. Vedení města by chtělo mít do jara příštího roku představu o tom, jak současnou situaci řešit. Jednou z možností je najít silného partnera, který by byl schopen do lázní investovat a provozovat je.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alžbětiny lázně

Štítky ČR, správa, lázně, stavby, památky, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Alžbětiných lázních dokončili dlouho plánovanou výměnu oken  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.