Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová sonda pomůže s diagnostikou rakoviny prsu. Karlovarskou nemocnici stála téměř 900 tisíc

Karlovarská nemocnice může na svých centrálních operačních sálech nově využívat sondu, díky která dokáže najít první napadené uzliny u pacientek s nádorem prsu. Nový důležitý přístroj vyšel na téměř 900 tisíc korun.

Nová sonda pomůže lékařům v karlovarské nemocnici mnohem rychleji a přesněji najít sentinelovou uzlinu, která bývá tou první, do které se nádorové buňky rozšíří. Odtud se pak přesouvají do dalšíchlymfatických uzlin. 

Díky nově pořízené sondě je detekce sentinelové uzliny snadnější a přesnější. Pacientce se do prsu k nádoru píchne jako indikátor látka, která vyzařuje lehkou radioaktivitu. Na operačním sále poté chirurg, díky sondě, která zachycuje tuto aktivitu, sentinelovou uzlinu nalezne, vyjme a během operace odešle patologovi. Ten je poté schopen říci, zda se v uzlině nalézá metastáza či nikoliv. 

„Tato sonda je naprosto zásadní pro operativu nádorů prsu, umí detekovat jak radioizotop technecia, tak radioizotop jódu, kterým jsou značeny například velmi malé, nehmatné nádory,“ uvedla Andrea Jakešová, specialistka na mammologii v karlovarské nemocnici.

Ročně odoperují karlovarští chirurgové přes 100 pacientek s nádorem prsu. Sondu ale mohou lékaři použít i při jiných operacích. Pracovat s ní mohou také u případů zhoubných nádorů kůže. 

Sonda mohla nemocnice pořídit díky fondům Evropské unie.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Karlovy Vary

Štítky karlovarský kraj, nemocnice, sonda, diagnostika, rakovina prsu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová sonda pomůže s diagnostikou rakoviny prsu. Karlovarskou nemocnici stála téměř 900 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.