Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čápi odletěli do teplých krajin, ve výškách začíná sezóna náročné údržby a čištění jejich opuštěných hnízd

Zatímco čápi už odletěli z Česka na africká zimoviště, nebo do teplejších jižních částí Evropy, do těžké práce se pustili dobrovolníci z plzeňského ekologického spolku na ochranu ptactva DESOP. Nastal pro ně čas každoročních rekonstrukcí, úprav a údržby prázdných čapích hnízd.

Údržba čapích hnízd je hodně tvrdá, nebezpečná a špinavá práce. Každý čistič pracuje ve výšce a musí se jednat o zdatné a zkušené lezce. Na některých místech čápi vytvoří opravdu obří hnízda, která je potřeba značně snížit a vyčistit. V hnízdech je hlína, klacky, sláma, trus a zbytky potravy. Ke slovu proto přichází lopata a hrubá síla. Dobrovolníci z DESOP musí hlínu s klacíky odkopat. Napadaná hlína pod hnízdem se pak musí odklidit, naložit a odvézt. 

„Expert Radek Zeman ze spolku DESOP už má za sebou snížení hnízda čápa bílého na lokalitě Točník u Klatov. Hnízdo je na námi upravené umělé hnízdní podložce instalované na sušáku hasičských hadic místní jednotky dobrovolných hasičů obce. Hnízdo už bylo opravdu obrovské. Teď je po snížení a opravě připraveno na příští jaro na hnízdění čapího páru,“ uvedl Karel Makoň z plzeňského spolku DESOP.   

Na některých hnízdech je potřeba nejen jejich vyčištění a snížení, ale je třeba vyčistit i zanesené okapy na budovách, na kterých je hnízdo umístěné. Zanesené okapy se čistily například pod čapím hnízdem na budově obecních bytů v bývalé škole v majetku obce Velký Bor u Horažďovic. „Na střeše pracoval Josef Boháč, profesionální lezec a arborista pracující ve výškách. Ani zdaleka se nejednalo o jeho první akci, kdy nás podpořil a bezplatně pracoval pro DESOP,“ konstatoval Makoň.

Ohodnoť článek

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky čapí hnízda, oprava čapích hnízd, DESOP, Karel Makoň, záchranná stanice živočichů, ekologický spolek, ochrana ptactva, hnízdo, hlína, údržba, Evropa, Česko, Josef Boháč, Klatovy, Točník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čápi odletěli do teplých krajin, ve výškách začíná sezóna náročné údržby a čištění jejich opuštěných hnízd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.