Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zastropování cen energií ušetří Karlovarskému kraji desítky milionů

Karlovarský kraj a jeho příspěvkové organizace ušetří díky zastropování cen energií, které oznámila vláda, v příštím roce desítky milionů korun. Kraj dosud s nákupem elektřiny čekal, už brzy by ale musel rozhodnout o nákupu. Opatření vlády nyní dává kraji jistotu sice vyšších cen, ale ne tak vysokých, jaké jsou v současné době na burze. Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Karla Jakobce (ODS) bude ale třeba dořešit některé související kroky. Kraj totiž nakupuje energie nejen pro sebe a své organizace, ale i pro některá města a obce.

„My to samozřejmě vítáme. Zastropovaná cena 6000 korun za MWh (megawatthodinu) je nyní velmi výhodná. V současné době i při malém odběru se cena pohybuje nad 7000 korun. Za současné situace bychom tak dali přednost nákupu přes státního obchodníka. Je tu ale i možnost, že ceny na burzách začnou klesat, a pokud by se dostaly třeba pod 5000 korun za MWh, už by stálo za to, zvažovat i nákup přes burzu," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec (ODS).

Karlovarský kraj, úřad a jeho příspěvkové organizace, dosud platily za elektřinu okolo 30 milionů korun ročně. Podle předběžných odhadů kraj předpokládal, že pokud by musel nakoupit za současné ceny elektřiny, stálo by to o přes 100 milionů více. "I při ohlášené maximální ceně elektřiny to bude stát více, než jsme platili dosud. Půjde ale o asi osm nebo devět milionů korun (navíc)," odhaduje Jakobec.

Karlovarský kraj pro letošní rok vysoutěžil cenu elektřiny za poměrně vysokou cenu, konkrétně 4152 korun bez DPH. Státem garantovaná cena na příští rok bez DPH pak činí 6000 korun za MWh s DPH, což je 4959 korun bez DPH. Meziroční nárůst ceny tak bude pouze 22procentní.

Protože se ale pravděpodobně změní způsob nákupu energie, bude muset Karlovarský kraj narychlo sepsat dodatky s obcemi, se kterými se společného nákupu účastní. Podle Jakobce schvalování dodatků mohou zkomplikovat komunální volby a sestavování nových vedení obcí a měst.

pnp

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky ČR, energie, vláda, správa, Karlovarský, Karlovarský kraj, elektřina, Karel Jakobec, burza, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastropování cen energií ušetří Karlovarskému kraji desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.