Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Školy v Karlovarském kraji mají letos více žáků díky dětem uprchlíků z Ukrajiny

Do základních škol v Karlovarském kraji nastoupí letos přes 25 tisíc žáků. Českých žáků letos mírně ubylo, celkově se ale počet pravděpodobně zvýší díky dětem uprchlíků z Ukrajiny. Přírůstek studentů očekávají také střední školy. Přesná čísla a zda ukrajinské děti do škol skutečně nastoupí, bude mít kraj k dispozici po uzavření výkazů ke konci září.

„V letošním roce kraj předpokládá u českých žáků pokles asi o 30 žáků, protože jich sice z mateřských škol nastoupí o 20 více, ale o 50 více jich odešlo z posledních ročníků. Bilanci ovšem vylepší zapsaní žáci z Ukrajiny, odhad je 500 až 700 žáků. Do konce června se zapsalo 505 žáků, kolik jich ale nastoupí, se dozvíme až z výkazů k 30. září," uvedla Jitka Čmoková z tiskového odboru krajského úřadu. V loňském školním roce měli základní školy v běžných i speciálních třídách 24 818 žáků.

U středních škol kraj předpokládá nárůst o 60 žáků, tedy přibližně 10.500 dětí z České republiky. Odhad studentů z Ukrajiny je asi 50. Celkově by mělo na středních školách v regionu přibýt 100 studentů.

V Karlovarském kraji bylo už ve školním roce 2021/2022 přijato do mateřských a základních škol 1406 ukrajinských dětí. Vedení kraje se na jaře obávalo nedostatečných kapacit škol ve městech, kde bylo uprchlíků nejvíce, v Karlových Varech a Mariánských Lázní. Po zápisech se ale ukázalo, že školy kapacity ukrajinských žáků v září zvládnou.

Nejvíce ukrajinských dětí přišlo k zápisu do mateřských škol nebo prvních tříd základních škol v Mariánských Lázních a okolí, celkem 204. V Karlových Varech a okolí to bylo 76 dětí, v obvodu obce s rozšířenou působností Sokolov pak 49 dětí. Nejvíce dětí ale už začalo chodit v uplynulém školním roce do škol v obvodu Karlovy Vary, přes 750, přes 200 dětí nastoupilo do škol v Chebu a okolí nebo v Sokolově a okolí.

Do Karlovarského kraje přišlo od počátku ruské agrese na Ukrajině 16.436 uprchlíků. Reálný počet ale může být podle vedení kraje poloviční. Mnozí se už vrátili zpátky na Ukrajinu nebo se přestěhovali jinam. Do regionu stále přichází několik desítek běženců týdně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, Ukrajina, správa, školy, boje, Karlovarský kraj, uprchlík, základní škola, střední škola, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Sokolov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Karlovarském kraji mají letos více žáků díky dětem uprchlíků z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.