Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Karlovarští archeologové mají práci na hradě Hauenštejn. Zkoumají středověký příkop

Archeologové z karlovarského muzea uskutečňují archeologický revizní výzkum části středověkého příkopu na hradě Hauenštejn v Horním hradě na Karlovarsku. Průzkumy chtějí zjistit, jaký byl stavební vývoj a původní podoba hradu ze 13. století. Při výkopech našli pozůstatky historické kanalizace, zvířecí kosti či střepy keramiky ze 14. až 15. století, řekl archeolog Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák.

Do Horního hradu se karlovarští archeologové vrátili téměř po 20 letech. První výzkumy započaly poté, co hrad koupil současný majitel a začal ho po třicetiletém chátrání obnovovat. Při tehdejších výkopech výzkumníci objevili středověký příkop, o kterém se dosud nevedly žádné písemné zmínky. Podle Klsáka šlo o dosud největší objev patrně z první fáze vývoje hradu. Doložili také, že původní jihozápadní palác měl jiný tvar, než se odborníci domnívali.

Letošní výzkum pokračuje ve zkoumání asi šestimetrového příkopu, který odděloval původní hrad od skály. „Našly se tam konstrukce z období zániku příkopu, byla tam vedená kanalizace, odvodnění části hradu. Na dně, co nás zajímá nejvíc, je nejstarší vrstva a v ní se nachází středověká keramika, která nám datuje fungování a poslední horizont příkopu než došlo k jeho likvidaci,“ řekl Klsák. Kromě stovky kusů keramiky se našel třeba i železný hrot šípu do kuše.

Archeologický průzkum v Horním hradě je financován z prostředků Karlovarského kraje. Na letošní rok obdrželo Muzeum Karlovy Vary 250 tisíc korun, na výzkum Hauenštejna z toho šlo asi 70 tisíc korun. Podílí se na něm osm lidí, z toho tři odborníci a zbytek jsou brigádníci, nejčastěji studenti archeologie. Archeologové se letos zaměří také na průzkum zaniklé středověké vesnice Obora na Linhartu u Karlových Varů či hrad Hartenberg.

Hrad Hauenštejn pochází ze 13. století a byl vybudován na skalnatém ostrohu vedle zemské stezky, která vedla nedalekým údolím Ohře. V letech 1840 až 1882, kdy patřil rodu Buquoyů, prošel dvěma výraznými přestavbami. Nevelký hrad změnily na prostorný zámek. V poválečném období zkonfiskoval rozsáhlé panství stát. Památce se kdysi říkalo Hluboká západních Čech. V roce 1992 přešel zchátralý objekt do majetku obce Krásný Les, od které ho posléze koupil Pavel Palacký.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hornihrad.cz

Štítky Archeologie, hrad, Turistika, výzkum, Hauenštejn, Jiří Klsák, keramika, Muzeum Karlovy Vary, Karlovarský kraj, Buquoyové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští archeologové mají práci hradě Hauenštejn. Zkoumají středověký příkop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.