Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Novým symbolem Chebu je velké písmeno CH s křížkem

Velké písmeno CH s křížkem, který má symbolizovat prolínání zájmů, cest a stylů, se nově stalo symbolem města Cheb. Písmeno bude spojené s cihlově oranžovým odstínem, která má připomínat barvu střech chebských historických domů i hradeb. Jde o součást nového vizuálního stylu, který dnes vedení města představilo veřejnosti společně s jeho tvůrci. Styl vznikl v soutěži uspořádané agenturou CzechDesign a vytvořilo jej studio HMS design.

„Cheb je městem křížení a prolínání. Místem, kde se protínaly dějinné události, mocenské zájmy. Protínají se tu dopravní trasy, kříží se tu umělecké styly. To vše je Cheb, mnohovrstevnaté, bohaté, kulturně vyspělé město," vysvětlil výběr znaku chebský starosta Antonín Jalovec (VPM).

O vytvoření nové vizuální identity uvažovala radnice již roky. Dosud byla pro město typická černá orlice s roztaženými křídly, která je rovněž oficiálním městským znakem. Orlice bude podle starosty s městem i dál spojená.

Náklady na nový vizuální styl byly zhruba 700 tisíc korun. Vedení města ve spolupráci s agenturou CzechDesign vyhlásilo soutěž, do které se přihlásily tři desítky uchazečů. Odborná porota vybrala čtyři účastníky, kteří byli pozváni na prohlídku města, aby o něm zjistili co nejvíce informací. Soutěž nakonec vyhrálo studio HMS design.

Nové logo má odkázat na historii, kulturu, tradice i řemesla spojená s Chebem. Znak mřížky lze podle jednoho z tvůrců Filipa Heyduka vidět na typických symbolech města, jako jsou historické krovy, chebská krajka či tradiční koláč, který se tu peče.

Symbol může mít i více variant. „Pustili jsme uzdu fantazie, vytvořili jsme i vizuální styl, kde se mřížka objevuje v různých prostředích nebo z různých artefaktů. Například plakát s mřížkou na Chebské dvorky se dá vytvořit ze štětců, městské trhy ze zeleniny," řekl Heyduk. Jednou z možností jsou i překřížené čtyři prsty.

Nový vizuální styl města se odrazí na vzhledu webových stránek, hlavičkách papírů i e-mailů, radničních listů, na nových reklamních předmětech i různých tiskovinách. Záměrem města je spojit nový symbol města i s názvy příspěvkových organizací, využít jej mohou například i místní podnikatelé.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, design, Cheb, styl, radnice, soutěž, historický dům, studio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým symbolem Chebu je velké písmeno CH s křížkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.