Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Noční bary v centru Karlových Varů budou mít omezenou provozní dobu

Bary v centru Karlových Varů budou mít od června omezenou provozní dobu. A to přesto, že v březnu podepsalo město s bary memorandum, v němž se provozovatelé zavázali zajistit pořádek zejména v okolí svých podniků. Podle vedení města ale výrazné změny nenastaly, a tak začne vyhláška platit od 1. června. Město pouze prodloužilo původně schválenou otevírací dobu o hodinu. Účinnost vyhlášky schválili karlovarští zastupitelé na dnešním mimořádném jednání zastupitelstva. Provozovatelům se omezením provozní doby ale nepořádek nevyřeší, za to jim se zhorší šance mít tržby, řekl ČTK jeden z nich.

„Dnešního dne byla schválena účinnost vyhlášky od 1. června tak, jak tomu bylo už při schválení vyhlášky v prosinci. Odsouhlasili jsme změny ve smyslu prodloužení provozní doby od neděle do čtvrtka do půlnoci a v pátek a v sobotu do 2:00. Na základě podkladů, které jsme dostali od Policie ČR, jsme z vyhlášky vyloučili ulici dr. Engla, protože na této ulici nebyly zaznamenány od ledna žádné delikty proti vyhlášce,“ uvedl radní Martin Dušek (ANO).

Když lázeňské město loni v prosinci schvalovalo na zastupitelstvu vyhlášku, tak obsahovala maximální provozní dobu pro bary v ulicích Dr. Engla, Dr. Davida Bechera, Jaltská, Zeyerova a částečně T. G. Masaryka přes týden do 23:00 a v pátek a sobotu do 1:00. Už v prosinci se proti návrhu vyhlášky provozovatelé barů ohradili. Nakonec se dohodli s městem, že se platnost vyhlášky odloží a obě strany připraví společné memorandum, ve kterém se stanoví podmínky, které budou muset bary splňovat. Šlo například o vybudování kuřáren uvnitř barů, zákaz vynášení nápojů na ulici nebo ochranka u vchodu.

Memorandum bylo podepsáno v březnu. Jenže podle vedení města podmínky, které dokument obsahuje, byly známé už od přelomu roku. Bary tak mohly svůj provoz už upravit. Dnešního jednání zastupitelstva se nikdo z provozovatelů dotčených barů nezúčastnil.

František Volf, majitel jednoho z postižených klubů, dnes ČTK řekl, že zkrácení provozní doby výrazně omezí podnikům tržby. „Lidé začínají chodit tak kolem 22:00 nebo 23:00. A pokud mají i o víkendu zavřít ve 2:00, tak se jim výrazně zkrátí tržba. Navíc, teď mohli lidé odcházet z baru postupně, od června budou chodit najednou. Takže se velké množství lidí najednou ve 2:00 objeví na ulici. A předpokládám, že si budou brát pití s sebou a stejně na ulici zůstanou. Nebo se přesunou do barů, které této vyhlášce unikly,“ řekl Volf.

Jeden z klubů už nyní řeší situaci tím, že se stěhuje na jiné místo, kde vyhláška platit nebude. Problém se tak podle Volfa jen přesune. „Už od počátku jsme upozorňovali na to, že městská policie nechce spory na ulici řešit. Jak je možné, že v jiných městech je možné sedět dlouho do noci i venku a nepořádek tam není? Protože tam funguje městská policie. Stačilo by pokutovat ty, co dělají nepořádek, a postupně se situace zlepší,“ míní Volf.

Podle opozičního zastupitele města Petra Kulhánka (KOA) by se ale měla platnost vyhlášky odložit minimálně do července, aby měly bary šanci prokázat, jestli podmínky memorand chtějí plnit. To ale zastupitelé nepodpořili.

Ředitel Městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák dnes řekl, že z údajů Policie ČR vyplývá to, že k narušování pořádku, rvačkám, napadením i loupežím dochází stále. Podle něj je hlavní problém v tom, že v některých ulicích je hned několik nočních barů. Podle Vlasáka by tak omezení provozní doby mohlo pomoci alespoň v tom, že klid v ulicích nastane už v noci, a nikoli až v časných ranních hodinách, jak je tomu dosud.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, restaurace, Karlovy Vary, František Volf, Policie České republiky, obecní policie, Tomáš Garrigue Masaryk, Martin Dušek, David Becher, Petr Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční bary v centru Karlových Varů budou mít omezenou provozní dobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.