Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj řeší, jak přilákat nové lékaře. Motivovat chce pomocí stipendijního programu

Nedostatek praktických lékařů nebo zubařů trápí čím dál víc krajů po celé České republice. Situace v Karlovarském kraji je ale podle hejtmana Petr Kulhánka kritická. Průměrný věk lékařů se v některých městech blíží 70 letům. Vedení kraje se proto sešlo se starosty obcí a zástupci pojišťovny a chce situaci řešit. Pomoct by podle Kulhánka mohly stipendijní programy pro studenty lékařských fakult.

„Situace ohledně chybějících praktiků a zubařů je v Karlovarském kraji horší než ve zbytku republiky. Musíme ji aktivně řešit,“ komentoval hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Ten se v tomto týdnu sešel se starosty obcí s rozšířenou působností a zástupci regionální pobočky VZP a společně o celé situaci jednali.

Kraj se podle něj snaží lékaře motivovat, aby ve městech a obcích působili. „Podporujeme vznik ordinací, přispíváme na jejich vybavení, na specializační vzdělávání. Totéž se snaží dělat města a obce, které zase dávají k dispozici možnost bydlení a další benefity. Bohužel se ukazuje, že finanční motivace pro stávající lékaře už není to pravé a situace se nelepší,“ uvedl Kulhánek. Je proto třeba najít nové motivační prvky, které by lékaře do kraje přilákaly.

Pomoct by podle kraje mohly stipendijní programy pro studenty lékařských fakult, kteří by mohli ročně dostat až o 150 tisíc korun více. „Pravidla stipendijního programu samozřejmě musíme rozpracovat do detailu. Cílem je přimět absolventy lékařských fakult z našeho kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu, přičemž Karlovarský kraj jim uhradí kompletní měsíční náklady na vysokoškolské studium. Pro řadu rodin to může být v dnešní době ekonomicky velmi zajímavé,“ vysvětlil hejtman.

Další pomocí by mohly být přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na lékařské obory, které by se konaly přímo v kraji, a také katalog s přehledem všech benefitů, který by se šířil mezi studenty lékařských fakult, ale i absolventy a stávající lékaře.

Primární péči v kraji by měla zajišťovat Všeobecná zdravotní pojišťovna. I ta se snaží lékaře primární péče (praktiky, gynekology a stomatology pozn. redakce) pomocí bonifikačních programů finančně motivovat, a to jak k registraci dalších pacientů, tak i k rozšířování ordinačních hodin. „V regionech, kde lékaři chybí, nabízí VZP smlouvy novým ordinacím často opakovaně. Není bohužel úplnou výjimkou, že se do výběrových řízení nikdo nepřihlásí," vysvětlila mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Kraj plánuje další diskusi k nedostatku lékařů, na které by se měli znovu sejít starostové obcí s rozšířenou působností a pozvat chtějí i ředitele VZP Zdeňka Kabátka nebo zástupce Sdružení praktických lékařů pro dospělé, děti i dorost i zubních lékařů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Karlovarský kraj, VZP, lékaři, zubaři, pomoc, lékař, Petr Kulhánek, zubní lékař, lékařská fakulta, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Starostové a nezávislí, Zdeněk Kabátek, Viktorie Plívová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj řeší, jak přilákat nové lékaře. Motivovat chce pomocí stipendijního programu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.