Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Aši vybrali sedm umělců, kteří budou tvořit sochy při zářijovém sympoziu

Odborná porota v Aši na Chebsku vybrala návrhy sedmi sochařů, kteří budou tvořit umělecká díla při mezinárodním sochařském sympoziu. Jako téma pořadatelé určili Kořeny, které mají symbolizovat znovuoživení v minulosti přetrhaných vazeb mezi Čechy a Němci. Zájem o první sympozium ve městě byl velký, přihlásilo se na 50 umělců z celého světa. Akce se uskuteční v první polovině září.

„Sochařské sympozium bude opravdu mezinárodní, překvapilo nás, kolik návrhů a z jakých zemí se sešly. Zhruba 60 návrhů od 46 umělců sochařů, ať už z Evropy, Jižní Ameriky, Číny nebo Indie, opravdu z celého světa," řekl ašský starosta Dalibor Blažek (Místní). O dílech rozhodovala odborná porota složená z vedení města, architektů či studentského parlamentu.

Podle umělecké ředitelky sympozia Jitky Kůsové bylo mnoho zaslaných návrhů abstraktního výrazu. „Figurativních témat bylo méně, ale ve většině případů splňovaly vysokou úroveň náležející k mezinárodní účasti," uvedla. Sochy budou umělci tvořit především z pískovce i oceli.

Do Aše tak přijedou autoři ze Španělska, Íránu, Bulharska, Kosova a tři z České republiky. Vybrán byl i tvůrce z Číny, který ale musel příjezd odříct kvůli epidemické covidové situaci v Číně, jež mu neumožní vycestovat.

Cílem sympozia je podle starosty doplnit chybějící sochy a obohatit veřejný prostor ve městě. Radnice na jeho konání uvolnila jeden milion korun. Prostředky půjdou hlavně na materiál a náklady na ubytování. Svá díla budou sochaři tvořit v parku v centru města během dvou týdnů. Poté budou umístěna na předem vybraná místa v centru města od radnice až po nádraží.

Sympozium se bude konat od 3. do 17. září. Slavnostním vyvrcholením pak bude vernisáž u příležitosti státního svátku 28. října. Mezinárodní sochařské sympozium podpoří evropská dotace v programu Erasmus.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Aš / facebook.com

Štítky ČR, správa, výtvarné, , sympozium, Česko, Čína, okres Cheb, Dalibor Blažek, Evropa, Indie, Jižní Amerika, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Aši vybrali sedm umělců, kteří budou tvořit sochy při zářijovém sympoziu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.