Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

V Karlovarském kraji našlo práci přes 800 uprchlíků z Ukrajiny

V Karlovarském kraji našlo práci více než 800 uprchlíků z Ukrajiny. Nabídka volných míst je stále široká, přestože mezi uprchlíky je většina žen. Zásadní roli ve zprostředkování práce na sebe vzala Krajská hospodářské komora Karlovarského kraje (KHK KK). Zaměstnávání pomáhá i to, že se stále více dětí z Ukrajiny dostává do škol. Problematické ale zůstává ubytování, protože dočasné ubytování v hotelech nebo penzionech zřejmě v dalších měsících s nastupující turistickou sezonou skončí.

KHK KK začala s pomocí s hledáním zaměstnání už v počátku uprchlické vlny. Na webových stránkách komory je rozsáhlá nabídka pracovních míst, včetně popisu práce v ukrajinštině. "Kromě toho jsme uspořádali i mimořádné veletrhy práce v Karlových Varech a Chebu a příští týden bude stejná akce v Sokolově," řekla ředitelka KHK KK Lenka Mansfeldová. Hospodářská komora pořádá i kurzy češtiny a připravuje i kurzy podnikání. Právě veletrhy práce jsou ideálním místem, kde se zaměstnavatelé mohou zkontaktovat se zájemci o práci.

"Podařilo se nám nasbírat kontakty na všechny momentálně vypsané pozice, tedy pro zhruba pět kuchařů a číšníků. Kontaktů mám ale mnohem více a doufám, že s nástupem sezóny najde v naší společnosti uplatnění více lidí,“ uvedla po veletrhu práce v Karlových Varech personální ředitelka hotelu Imperial Karlovy Vary Petra Pelíšková.

V Chebu nabízelo pracovní místa u stánků 15 zaměstnavatelů, které navštívily téměř dvě stovky zájemců o práci. "Získali jsme kontakty na zhruba čtyři desítky uchazečů o práci, z toho přibližně 75 procent bylo ukrajinských občanů. Aktuálně největším problém jsou ubytovací kapacity v kraji, což ale řeší většina zaměstnavatelů,“ uvedli zástupci společnosti DHL Solutions.

Uprchlíci doplňují chybějící zaměstnance

Podle průzkumu, který zpracovalo Sdružení pro zahraniční investice - AFI, by uprchlíci z Ukrajiny mohli významně pomoci s doplněním chybějících zaměstnanců. Z průzkumu vyplývá, že v západních Čechách (Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj) pracovníci chybí v 75 procentech průmyslových firem. Celkem 64 procent firem ze západních Čech v březnovém průzkumu v reakci na aktuální situaci uvedlo, že uprchlíci mohou zaplnit pracovní místa a vyřešit tak dlouhodobý problém s nedostatkem pracovníků. Jak ale hlavně o nekvalifikované pozice.

Podle informací úřadu práce se podařilo v Karlovarském kraji zaměstnat asi 830 ukrajinských uprchlíků. Mezi nimi jsou také zdravotníci, někteří z nich našli práci v Karlovarské krajské nemocnici. "Akreditované lékaře, kteří přišli z Ukrajiny, si chceme držet na pomocných pracích, dokud neproběhne ten proces, který musí podstoupit. A netýká se to jen lékařů, ale obecně zdravotního personálu," řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

I města a jejich organizace se podílí na zaměstnávání uprchlíků. "V rámci organizací, které jsou pod městem Karlovy Vary, zaměstnáváme ukrajinské uprchlíky v lázeňských lesích a v lázeňských parcích. Zatím to jsou v těch parcích jednotky a v lesích desítky. Co se týká města jako takového, tak město zaměstnalo dvě pracovnice na Trocnově na recepci na dohodu o provedení práce," řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

170 ukrajinských dětí v mateřských školkách

Zatímco zpočátku děti z Ukrajiny byly spíše s rodinami, postupně se hlásí do škol. Mateřské školy na území kraje nyní navštěvuje asi 170 dětí ukrajinských uprchlíků, základní školy zhruba 1150. Nejvíce dětí nastoupilo do škol v krajském městě. V Karlových Varech a obcích v jeho pověřené působnosti bylo od 14. března přijato do školek a škol už přes 700 ukrajinských dětí.

Podle primátorky Pfeffer Ferklové už volná místa v mateřských školkách došla. Město ale jedná s Člověkem v tísni o zřízení takzvané adaptační skupiny pro děti do šesti let, která by měla sídlit pravděpodobně v bývalé základní škole na nábřeží Jana Palacha. Tam už město provozuje sklad humanitární pomoci a zdejší tělocvična je připravena i jako nouzové ubytování pro případ, že by došly místa pro uprchlíky v jiných, komfortnějších prostorách.

Na středních školách je přijetí žáků podmíněno alespoň základní znalostí českého jazyka. Proto Karlovarský kraj od 4. dubna spustil kurzy pro zájemce z řad ukrajinských dětí ve věku 14 až 18 let, které se mohou průběžně učit češtinu a následně nastoupit ke studiu. "V současnost navštěvují střední školy jen jednotky žáků, podle našich informací podalo přihlášky v rámci přijímacího řízení zhruba 100 uchazečů z Ukrajiny," uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Obtížnější bude pro uprchlíky najít praktického lékaře a hlavně lékaře dětského. Oba obory jsou v kraji nedostatkové. Pro akutní péči ale kraj zřídil UA Point v karlovarské nemocnici, kam mohou přijít jak dospělí, tak i děti.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, práce, školy, boje, zdraví, Karlovarský, uprchlík, Karlovarský kraj, Hospodářská komora, Karlovy Vary, pracovní místo, veletrh, Andrea Pfeffer Ferklová, Karlovarská krajská nemocnice, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji našlo práci přes 800 uprchlíků z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.