Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarský kraj zvládá řešit uprchlickou krizi díky maximálnímu nasazení všech týmů

Stovky jednotlivců a desítky týmů se v Karlovarském kraji zapojily do řešení nebývalé humanitární katastrofy, kterou vyvolala válka na Ukrajině. Rozsah spolupráce a dalších potřebných postupů a opatření řeší Karlovarský kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje. Do koordinace pomoci se zapojily všechny ostatní bezpečnostní složky, řada institucí, města, obce, firmy, spolky, dobrovolníci a další.

„Od 1. března 2022 zřídil Karlovarský kraj Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v karlovarské KV Areně. Provoz centra zajišťuje Hasičský záchranný sbor, na potřebných agendách se podílí kromě Policie ČR také Úřad práce, zdravotní pojišťovny a další instituce,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková. Krizový štáb zároveň ustavil pracovní skupiny zaměstnanců krajského úřadu, které mají na starost kromě jiného stravování a technické zabezpečení provozu KACPU, provozu centrálního skladu humanitární pomoci, fungování systému ubytování uprchlíků, zajišťování tlumočníků a dobrovolníků pro centrum, zajištění zdravotní péče pro příchozí, pomoc při začleňování ukrajinských dětí do systému školství, vznik webu s informacemi pro uprchlíky i české občany, koordinaci s obcemi a součinnost s Ústředním krizovým štábem a Národním centrem pomoci Ukrajině.

Pracovní skupina krajského úřadu zaměřená na stravování a technické zabezpečení od počátku vzniku KACPU zajišťuje stravu a pití pro uprchlíky, intenzivně provádí zásobování trvanlivými potravinami, cukrovinkami pro děti, potřebami pro malé migranty. Zabezpečuje vybavení KACPU dodávkou topných těles, kancelářských potřeb, materiálu na výrobu paravánů pro oddělení prostor. Tato skupina má také na starosti dodávky dezinfekce, roušek a respirátorů i technických prostředků, jako jsou mobilní telefony apod. Zavedla a udržuje v chodu centrální sklad humanitární pomoci v areálu Řempo Stará Role, který personálně zajišťují rovněž zaměstnanci krajského úřadu. Poptává materiál do skladu podle požadavku krizového štábu – spacáky, deky, drogerii, jídlo apod.

Na ubytování uprchlíků se zaměřuje další pracovní skupina. Je v přímém kontaktu s poskytovateli ubytování, pomáhá jim při vyplňování formuláře, eviduje došlé nabídky od poskytovatelů do centrálního systému ubytování. „K 18. 3. 2022 bylo registrováno 421 ubytovacích zařízení různého typu v rámci Karlovarského kraje. Exportuje data z platformy POMÁHEJ UKRAJINĚ a importuje data do centrální evidence humanitární pomoci. Zodpovídá jednotlivé dotazy týkající se kompenzací za ubytování a bude se podílet na administraci smluv s ubytovateli,“ řekla krajská mluvčí.

Nepřetržitý zdravotnický dozor v KACPU zajišťuje zdravotní skupina. Nově příchozí tam mohou najít okamžitou pomoc zdravotníků. Koordinuje se tam poskytování informací ukrajinským uprchlíkům o struktuře zdravotní péče v kraji včetně předávání kontaktů na jednotlivé lékaře a naopak předává informace lékařům k poskytování zdravotních služeb ukrajinským občanům.

Stranou nezůstává ani školství. Pracovní skupina krajského úřadu pro oblast školství vyhotovila manuál pro uprchlíky s postupem pro přihlašování dětí do mateřských a základních škol. Je v kontaktu s řediteli škol ohledně přijímání dětí uprchlíků. Zajišťuje pomoc žáků a studentů středních škol v KACPU při hlídání dětí uprchlíků, koordinovala dodání žíněnek na spaní pro přenocování příchozích do centra. Řeší zvýšenou agendu nostrifikací (uznání vzdělání v zahraničí) pro zájemce o práci z řad uprchlíků. 

Pracovní skupina krajského úřadu pro personální záležitosti vyhledává lidské zdroje pro zajištění činností ostatních pracovních skupin nebo KACPU, připravuje a uzavírá dohody na pomoc se zajištěním činností KACPU, což se týká mimo jiné zdravotníků a tlumočníků. Koordinuje nábor a činnost dobrovolníků, 12 zdravotníků a 17 tlumočníků. Odbor bezpečnosti a krizového řízení zajišťuje jednání Krizového štábu Karlovarského kraje a průběžné plnění zadaných úkolů. K tomu využívá pracovní skupinu „komunikace“ která koordinuje spolupráci s městy a obcemi a poskytuje jim metodickou pomoc při příjmu, ubytování, stravování a další práci s uprchlíky.

„Práce všech skupin by ztrácela smysl, pokud by nebyla navázána na součinnost s bezpečnostními složkami, zdravotníky, starosty měst a obcí, s řediteli škol, se spolky a organizacemi v regionu, s firmami a ubytovateli, s dalšími institucemi a desítkami dobrovolníků ochotných pomoci. Současná situace je velmi těžká pro uprchlíky, zvlášť z toho důvodu, že jde většinou o ženy a děti. Není ale jednoduchá ani pro české občany, obyvatele našeho kraje. Právě proto děkujeme všem, děkujeme každému z vás za solidaritu, lidskost a obětavost,“ dodala mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky pomoc Ukrajině, humanitární pomoc, KACPU, Karlovarský kraj, uprchlík, Hasičský záchranný sbor, krajský úřad, ruská invaze na Ukrajinu, Ukrajina, zdravotnický pracovník, Jana Pavlíková, KV Arena, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj zvládá řešit uprchlickou krizi díky maximálnímu nasazení všech týmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.