Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chebský hrad loni navštívilo 46 tisíc turistů, více než předloni

Chebský hrad loni navštívilo i přes pandemická omezení 46 tisíc turistů. Bylo to asi o 5000 návštěvníků více než v roce 2020. I ten ale byl poznamenaný nástupem pandemie. I přes pandemii ale počet návštěvníků v posledních letech roste. Jediná císařská falc na českém území láká zejména na kulturní akce. Postupně také město, které je vlastníkem hradu, historickou památku opravuje. Letos by na pokračování oprav mělo jít okolo osmi milionů korun.

Ze 46 tisíc turistů převažovali němečtí návštěvníci, kteří chebskou falc, především díky její historii, jež je spojena s rodem Štaufů, navštívili. Do dnešních dnů se dochovalo torzo kdysi honosného paláce, obranná Černá věž a především unikátní dvojitá románsko-gotická kaple sv. Martina, Erharda a Uršuly.

Podle mluvčí chebské radnice Simony Liptákové by se letos měl dokončit projekt „Obnova Chebského hradu“, který začal v roce 2018 a dosud v jeho rámci postupně došlo k obnově cihelného pláště východní hradby, jihovýchodních kasemat, části jihozápadního bastionu a byla zastřešena jihozápadní kasemata. Nové střechy se v letošní závěrečné fázi projektu dočkají i jihovýchodní kasemata a jihovýchodní bastion, který projde i kompletní vnitřní rekonstrukcí, a to tak, aby v něm mohla být zřízena zcela nová expozice.

„Pro návštěvníky chystáme i na letošní rok několik novinek. A sice rovnou dvě nové expozice, jednu v interiéru bastionu a druhou v hradním exteriéru. Ve zrekonstruovaném jihozápadním bastionu vznikne stálá výstava určená spíše milovníkům vojenských dějin, protože bude zaměřena na několik vybraných válečných epizod, které se v minulosti dotkly historie města Chebu. Druhou připravovanou expozici, tu venkovní, návštěvníci naleznou v prostoru takzvaného Kuchelhausu (též Gordonův dům), který přiléhá k dochovanému torzu románského paláce. Budou se zde moci seznámit s tím, jak vypadala pozdně středověká hradní kuchyně," popsala mluvčí radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Cheb

Štítky ČR, správa, památky, Cheb, hrad, kasematy, pandemie, historická památka, kulturní akce, palác, Černá věž, Chebský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebský hrad loni navštívilo 46 tisíc turistů, více než předloni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.