Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příští rok si připlatíme. V Karlovarském kraji zdraží teplo nebo vodné a stočné

Obyvatelé Karlovarského kraje si v roce 2022 připlatí za teplo nebo vodu. Ceny MHD nebo odpadů se naopak města snaží nezvyšovat, často s ohledem na očekávané zvýšení cen energií, které se dotkne velké části obyvatel i firem. U tepla budou mít zřejmě výhodu nižšího nárůstu cen města, která jsou napojena na centrální systém dodávky tepla.

Například v Karlových Varech se cena tepla zvýší o 22 Kč/GJ bez DPH, tedy o 24,20 Kč s DPH. Při typické spotřebě na domácnost, která je 35 až 40 GJ, by tedy lidé měli zaplatit ročně o 847 až 968 korun více než letos. Mírně vzroste i takzvaná proměnná platba, u nejpoužívanější sazby z 352 Kč/GJ na 374 Kč/GJ (bez DPH). Karlovy Vary odebírají teplo z kombinátu Sokolovské uhelné ve Vřesové. "Ukazuje se, že centrální zásobování z velkého zdroje, na které je napojeno více měst, umožňuje lépe reagovat na krátkodobé výkyvy v cenách zdrojů tepla," komentoval to primátorčin náměstek Tomáš Trtek (ANO).

I na Sokolovsku se od příštího roku zvýší cena tepla. Elektrárna Tisová Sokolovské uhelné, která dodává teplo a teplou vodu pro velkou část Sokolovska, zvýší od ledna cenu tepla na 447,81 Kč bez DPH za gigajoule. Zdražení souvisí s růstem cen vstupních energií a chemikálií potřebných k přípravě technologického procesu výroby tepla, uvedla společnost. Lidé tak zaplatí podle parametrů Teplárenského sdružení ČR v závislosti na odběru o 120 až 140 korun měsíčně více než doposud. V průměru jde o 1536 Kč za rok pro region Sokolovska.

Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, kam patří většina obcí Karlovarska i některé obce Sokolovska a Tachovska, zvýší v příštím roce cenu vodného a stočného v průměru o 6,9 procenta. Cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody tak bude 79,46 Kč s DPH. Poplatek za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr bude 2230 Kč za rok. Zvýší se i ostatní paušální poplatky za větší vodoměry. Zdražení souvisí podle sdružení s růstem cen vstupních energií, surovin i materiálů. Pro čtyřčlennou domácnost to při průměrné denní spotřebě 90 litrů na osobu bude znamenat zhruba o 700 Kč za rok více.

Zdražení vodného a stočného schválilo na příští rok i Vodohospodářské sdružení měst a obcí Sokolovska. Jednosložková cena se zvýší o čtyři procenta, celkem tedy lidé za vodné a stočné zaplatí 104,58 korun s DPH. "Tato úprava pro bližší představu znamená, že finanční dopad na jednu osobu v panelovém domě, kde bydlí celkem 72 lidí (cca 18 bytů) představuje ročně o 105,16 Kč více," uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Naopak ceny za MHD či nájmy v městských bytech se v Sokolově zvyšovat v příštím roce nebudou. Podobně jízdné v MHD v Chebu nebo Karlových Varech zůstane v příštím roce na stejné úrovni jako letos. Vyšší náklady dopravců ale budou muset zřejmě pokrýt města na svých dotacích. Do budoucna tak není vyloučeno to, že se ceny MHD zvýší nebo města přistoupí na to, že budou veřejnou dopravu dotovat více.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, voda, MHD, ceny, peníze, Karlovarský, teplo, Karlovarský kraj, městská hromadná doprava, okres Sokolov, Karlovy Vary, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Příští rok si připlatíme. V Karlovarském kraji zdraží teplo nebo vodné a stočné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.