Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé si připomněli desáté výročí úmrtí Václava Havla. Sokolov připravil pietní místo

Lidé si dnes na mnoha veřejných akcích po celé zemi připomněli desáté výročí úmrtí dramatika, vůdčí postavy sametové revoluce a prvního českého prezidenta Václava Havla. V centru Prahy v kavárně Slavia, kterou měl Havel v oblibě, uctila dopoledne jeho památku řada politiků a dalších osobností. V Sokolově je k dispozici pietní místo před vstupem do Městského domu kultury.

Nejvíce si prvního českého prezidenta připomínali lidé v Praze. Po 18:00 vyrazily desítky lidí z Hradčanského náměstí na vzpomínkový pochod Srdce na Hrad. Velký symbol srdce, který je s Havlem spojován a který zdobil Hrad v posledních dnech jeho prezidentování, odnesou účastníci z Hradčanského náměstí přes Rock Café do Lucerny.

V kavárně Slavia připomnělo Havlovu osobnost a hodnoty, které celý život prosazoval, několik řečníků. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ocenil jeho zásadovost.

Sokolov připravil pietní místo

Vzpomínkové akce probíhaly ale všude po republice. Například v Sokolově je k dispozici pietní místo před vstupem do Městského domu kultury. Desítky lidí dorazily pěšky i auty k Havlově chalupě na Hrádečku. Prostranství před ní oživily květiny, hořící svíčky nebo symboly srdce. Asi padesátka Havlových příznivců se účastnila vzpomínkového pochodu od trutnovského pivovaru k jeho chalupě. V Brně bývalého prezidenta připomněly výstava Havel (nejen) na Provázku, unikátní záznamy rozhovorů pořízených Pamětí národa i debata o Havlově odkazu. Desítky lidí přišly jako vzpomínku zapálit svíčku buďto do Uličky Václava Havla nebo vedle vstupu do Divadla Husa na provázku na Zelném trhu v Brně.

Vzpomínku Havlovi dnes věnovali i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Slovenska Eduard Heger. Čaputová na facebooku napsala, že životní příběh Václava Havla ukazuje, že ideály do politiky patří. Poslední československý a první český prezident je podle ní "neoddělitelně spojený s hvězdnými chvílemi naší nedávné historie". Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera ukázal Havel, že síla člověka nespočívá v křiku. „I jeho zásluhou se Slovensko snáze zařadilo do rodiny západních demokracií," dodal předseda slovenské vlády.

Poslední československý a první český prezident vstoupil do povědomí veřejnosti v 60. letech minulého století díky působení v divadle. V době normalizace patřil k nejvýraznějším představitelům disentu a po listopadu 1989 se stal vrcholným politikem. Zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ben Skála, from Wikimedia Commons

Štítky Václav Havel, úmrtí, výročí, pietní místo, Karlovarský kraj, Sokolov, prezident České republiky, Sametová revoluce, Praha, městský dům, Pražský hrad, Zuzana Čaputová, Hradčanské náměstí, Eduard Heger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si připomněli desáté výročí úmrtí Václava Havla. Sokolov připravil pietní místo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.