Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Sobota 30. března 2024  |  Svátek má Arnošt
Bez reklam

Vary přijaly vyhlášku o omezení provozní doby barů, ale podmíněně

Zastupitelstvo Karlových Varů posunulo o pět měsíců účinnost nové vyhlášky o omezení provozní doby barů a klubů v části středu města. Původně měla platit od Nového roku. Po protestech provozovatelů jim ale zastupitelé dali ještě jednu šanci, aby pomohli zajistit pořádek a klid v okolí svých podniků. Pokud pořádek zajistí, vyhlášku mohou zastupitelé do června zrušit.

Vedení města k vydání vyhlášky přistoupilo asi po dvouletém jednání, které nevedlo k výsledkům. Vyhláška by měla omezit provozní dobu v části ulic Dr. D. Bechera, Jaltská, Dr. Engela, Zayerova a T. G. Masaryka. Bary by měly podle vyhlášky, kterou dnes přijali zastupitelé, fungovat od neděle do čtvrtka do 23:00 a v pátek a sobotu do 01:00.

„Jednali jsme s provozovateli od roku 2019. My jsme přímo navrhovali body, kterými by se mohli řídit, zřízení ochranné služby, omezení korzování zpoplatněním vstupu a podobně. Bohužel se nám nepodařilo přejít k žádnému reálnému řešení. Provozovatelé neprojevili ani náznak toho, že by tu situaci řešit chtěli," uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) na úvod diskuze.

Stížnosti obyvatel na hluk, nepořádek, znečišťování a poškozování okolí vedou i k výjezdům strážníků i policistů, kteří na místě řešili desítky přestupků a trestných činů. Například provozovatel Baracuda coctail Baru Pavel Jiřík ale navrhoval, že kluby přijmou navrhovaná opatření, která by mohla omezit nepořádek na ulicích. Podotkl ale, že problémem je i to, že policie mnohdy není schopna zajistit si respekt a zřídit pořádek na ulici.

Obyvatelé z okolí barů ale poukazují na to, že i oni mají právo na klid a spánek. Důsledkem negativních jevů je pak podle nich i to, že se obyvatelé z místa stěhují a místo nich přibývá lidí, kteří zde bydlí jen po dobu filmového festivalu a po zbytek roku byty nechávají prázdné nebo je nárazově pronajímají. Velitel Městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák dnes řekl, že problém je hlavně v koncentraci několika podniků poblíž sebe. „Vzniknul zde zvláštní fenomén, když se lidé baví na ulici, ne v podnicích," uvedl Vlasák.

Primátorka Pfeffer Ferklová nakonec navrhla, aby se definovaly podmínky, které budou muset bary plnit, a platnost vyhlášky posunout až na 1. června. A pokud se tak stane, bude možné se k vyhlášce v první polovině následujícího roku vrátit a případně ji zrušit. Část opozice navrhovala vyhlášku nepřijímat. Většinovou podporu ale nakonec dostal návrh primátorky účinnost vyhlášky odložit k 1. červnu. Přísná pravidla pro provozovny měla začít platit od 1. ledna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, restaurace, zákon, Karlovy Vary, Tomáš Garrigue Masaryk, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vary přijaly vyhlášku o omezení provozní doby barů, ale podmíněně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.