Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cheb bude v příštím roce šetřit, musí omezit i investice

Město Cheb chce v příštím roce hospodařit velmi úsporně a omezí i investice. Důvodem jsou očekávané nižší příjmy, ale i neplánované výdaje. Vedení města seškrtalo i plánované investice na minimum. Přednost dostaly akce podpořené dotacemi.

„Museli jsme škrtat i v běžných výdajích, například na nákupu pohonných hmot, na údržbu zeleně nebo nákupu nových aut. Ale nejvíce se škrtalo v plánovaných investicích, kde jsme museli investice omezit na ty, které jsou už rozjeté a dotačně pokryté. Takže i v příštím roce bude naprostou prioritou dokončení lávky na Švédský vrch, dokončení přírodovědného centra v Domu dětí a mládeže Sova," popsal starosta Antonín Jalovec (VPM). Zařadil sem i zateplení 3. základní školy.

Podle návrhu, který rada začne projednávat se zastupitelskými kluby, by město mělo v roce 2022 mít příjmy ve výši 940 milionů korun a výdaje ve výši necelých 1,2 miliardy korun. Rozdíl pokryje město z přebytků z minulých let a z dotací.

Podle Jalovce se na nižších příjmech města podepsala epidemie koronaviru a stagnující ekonomika, ale také zrušení superhrubé mzdy, kvůli kterému má město nižší příjmy z daní fyzických osob. Velkou ranou do rozpočtu je ale také pokuta, kterou bude muset město zaplatit za chyby v projektu areálu na levém břehu Ohře. I když jde o investici, která se dělala před devíti lety, ministerstvo financí teprve nedávno zamítlo snahy města o odpuštění sankce ve výši 28 milionů korun.

Cheb by sice mohl navýšit své příjmy například zvýšením některých poplatků, třeba za odpad nebo nájemného, vedení města ale nechce v době, kdy lidi čeká zvýšení cen za energie, růst ceny pohonných hmot a další výdaje, zátěž na obyvatele přenášet.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Isiwal via Wikimedia Commons

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Cheb, investice, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb bude v příštím roce šetřit, musí omezit i investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.