Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Horní Slavkov pokračuje v obnově kostela za 25 milionů korun

Město Horní Slavkov na Sokolovsku opravuje odsvěcený kostel sv. Jiřího ze 14. století. Práce na vnitřku kostela, sousedním objektu děkanství a úpravě okolí vyjdou na 25 milionů korun. Radnice na ně dostala 11 milionů korun ze státní dotace na opravu brownfieldů. Obnovu památky ale přerušil archeologický průzkum, protože se v okolí kostela našly kosterní ostatky.

Při výkopových pracích narazili stavitelé na velký počet ostatků. Vedle kostela je totiž nachází hřbitov. Dělníky tak nahradili archeologové, kteří začali s výzkumem místa. „Co mám informace, tak se bavíme o pozůstatkách osob už někdy kolem 15. století, protože jsme šli až na úroveň základů věže kostela, která se přistavovala někdy v tomto období," řekl starosta města Alexandr Terek (nez.). Podle něj tam byly ostatky asi 100 lidí, nenašly se ale žádné artefakty.

Archeologický průzkum je už momentálně dokončený. Kromě mírného prodloužení termínu způsobil i prodražení prací asi o milion korun. V kostele pokračují práce na instalaci rozvodů, opravují se zdi a pracují tam také restaurátoři. Kromě kostela stavebníci obnovují také sousední budovu bývalého děkanství, kde opravují střechu, aby dovnitř nezatékalo. Pokračují také úpravy okolí, včetně přístupové cesty nebo parkoviště. Práce, které začaly letos na začátku léta, by měly být hotové příštím rokem na podzim.

Město za obnovu kulturní památky zaplatí ve dvou letech asi 25 milionů korun.

Z kostela sv. Jiří chce Horní Slavkov vytvořit kulturní a společenské zázemí pro město. V minulosti byl odsvěcen, s jeho využitím pro církev se tedy nepočítá. Konat by se tam do budoucna mohly i koncerty či výstavy místní umělecké školy. Obnova kostela i sousední budovy bude podle starosty pokračovat. Pro bývalé děkanství teprve vedení města využití hledá.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lubor Ferenc

Štítky správa, památky, stavby, archeologie, Horní Slavkov, kostel, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní Slavkov pokračuje v obnově kostela za 25 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.