Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lyžařská střediska v Karlovarském kraji utahují kvůli covidu opasky

Lyžařské areály v Karlovarském kraji letos kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru omezily investice. Většinu loňské sezony byly kvůli vládním omezením uzavřené, letos se proto rozhodly šetřit. Areály se tak soustředí pouze na údržbu a menší investice. Značný problém bude pro ně ale letos sehnat personál, vyplynulo to z ankety.

Největší lyžařský areál v Krušných horách Klínovec chystá na letošní sezonu novinku v podobně večerního lyžování na modré sjezdovce Dámská. Dosud mohli lyžaři k lyžování večer vyžít pouze krátkou trasu na svahu Pod zámečkem.

Kromě rozšíření nabídky večerního lyžování investoval areál do zasněžování, pořídil dvě nová vrtulová děla a plně zautomatizoval čerpací stanici a retenční nádrže na Neklidu. Investoval také do úpravy sjezdovek a do bezpečnostních prvků. Do nadcházející sezony tak skiareál investoval podle mluvčí Hany Hoffmannové okolo 12 milionů korun, přičemž většina byla z dočerpání otevřeného investičního úvěru.

Vedení areálu se ale i letos obává toho, že vláda kvůli epidemii nařídí areály zavřít. „Pevně doufáme, že se nebude opakovat scénář z minulé sezony, kdy nás vláda opakovaně uváděla v omyl a my jsme areál udržovali v provozuschopném stavu a několikrát ho připravili na znovuotevření, což nás zcela zbytečně stálo miliony korun,“ uvedla Hoffmanová.

Areál se letos poprvé chystá spustit větší náborovou kampaň. Ačkoli má otevřeno díky trailům pro kola a koloběžky i v létě, nedaří se mu udržet celoroční zaměstnanost. Na zimu bude tedy shánět brigádníky i stálé zaměstnance s odborným zaměřením, a to do provozu areálu, i na další pozice, jako jsou instruktoři lyžařské školy nebo obsluha do stravovacích zařízení.

S nedostatkem zaměstnanců se potýká i hotel Zelený dvůr na Božím Daru. Ačkoli má většinu termínů, včetně Vánoc i Silvestra, do konce roku rezervovanou, stále shání alespoň pět nových pracovníků. Hotelu se nyní nedaří zajistit ani brigádníky.

Pokud vládní nařízení opět neuzavřou ubytovací zařízení, očekává majitel hotelu Marek Haupt vydařenou sezonu. Zájem mají lidé už i o měsíce v příštím roce, leden i únor mají z 80 procent obsazený. Vedení hotelu ale zatím neplánuje zdražovat.

Menší rodinný areál Novako na Božím Daru letos velké investice neplánuje. Skiareál prošel v posledních pěti letech velkou obnovou, letos šetří. Jako další areály hledá také zaměstnance. „Letos budeme potřebovat jak stálé zaměstnance, tak i brigádníky. Dlouhodobě spolupracujeme s firmami, které mají pouze letní provoz, ti by nám je měli opět domluvit,“ řekl za areál Novako Petr Novák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky Karlovarský, Lyžování, Rekreace, Areály, Investování, lyžařské středisko, Karlovarský kraj, investice, pandemie covidu-19, hotel, silvestr, Boží Dar, Krušné hory, Petr Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská střediska v Karlovarském kraji utahují kvůli covidu opasky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.