Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zaniklý německý hřbitov připomíná v Sokolově nová pamětní deska

Od včerejška připomíná zaniklý hřbitov v lesoparku pod rozhlednou Hard v Sokolově nová pamětní deska. Věnovaná je bývalým obyvatelům Sokolova, mezi kterými byli tehdy zejména Němci. Pohřebiště, které zaniklo v 50. letech minulého století, dnes připomíná pouze hrobka patřící rodině Schusterových. V zemi se ale patrně nachází i další části hřbitova, řekla koordinátorka projektu Lucie Römer ze Shromáždění německých spolků v ČR.

Iniciátoři projektu před dvěma lety zmapovali vybrané německé hřbitovy v Karlovarském i Ústeckém kraji. "Přitom jsme narazili na desítky zcela zničených hřbitovů, kde už není ani poznat, že tam nějaké ostatky ještě leží. Z našich zkušeností se na těchto místech hromadí různé odpadky, vznikají tam další stavby. Místa jsme se rozhodli připomenout pamětními deskami a město Sokolov vyslyšelo naší výzvu," řekla Römer.

Podle sokolovského místostarosty Ladislava Sedláčka (Hnutí pro město Sokolov) se v zemi lesoparku stále nachází několik pozůstatků zaniklých hrobů i ostatky. Po válce a odsunu velké části německého obyvatelstva totiž začal hřbitov chátrat. Nacházet by se tu měly i pozůstatky masového hrobu žen z koncentračního tábora z nedaleké Svatavy.

Sokolov nechal lesopark pod současným hřbitovem před několika lety upravit. Opravil také hrobku z 20. let patřící advokátům Schusterovým, kteří působili v tehdejším Falknově. Monumentální hrobka dostala i nové oplocení.

Projekt, který má připomenout zaniklé hroby v českém pohraničí, je financovaný německým ministerstvem vnitra a německým spolkem Ackermann-Gemeinde. Měděná deska letos připomene pietní místa také v Ústeckém kraji, a to v Křimově u Chomutova a na Děčínském Sněžníku. Projekt bude v příštím roce pokračovat instalací dalších pěti desek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucie Römer

Štítky ČR, Německo, historie, Sokolov, hřbitov, pamětní deska, hrobka, projekt, Česko, Ústecký kraj, rozhledna, Karlovarský kraj, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaniklý německý hřbitov připomíná v Sokolově nová pamětní deska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.