Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pandemie výrazně zasáhla naše duševní zdraví. Co teď s tím?

PR článek

Již před pandemií trpělo duševním onemocněním zhruba 20 procent dospělé populace. Během pandemie se výskyt duševních nemocí zvýšil až o 50 procent. Z toho se počet úzkostí zvýšil dvakrát a počet depresí dokonce třikrát. Došlo také k navýšení výskytu nárazového alkoholismu.

Celá tato situace měla samozřejmě vážný dopad i na děti a mladistvé. Chyběly jim sociální kontakty jak s vrstevníky, tak se širší rodinou, často chyběla přesná struktura dne, nedostatek sportovního vyžití nebo soukromí v rodině z důvodu práce rodičů z domova. Děti často vnímaly i nárůst stresu a problémů u rodičů. Problémy s duševním zdravím se tak začaly výrazněji objevovat právě i u dětí. Výsledkem toho je zvýšený počet urgentních příjmů na dětských odděleních nebo vysoký nárůst volání na linky důvěry, u kterých došlo k navýšení volání až na trojnásobek.

Kdo může pomoci?

Problémem se jeví, že lidé mnohdy nevědí, kam se obrátit pro odbornou pomoc. V případě, že jsou v akutní situaci, kterou nejsou schopni zvládnou sami, měli by se obrátit na některou z krizových linek (např. Linka první psychické pomoci 116 123). Tyto linky je možné kontaktovat nejen telefonicky, ale také e-mailem nebo po chatu. Případně osobně navštívit některé ze čtyř krizových center: Krizové centrum RIAPS v Praze a krizová centra při nemocnicích v Praze Bohnicích, Brně Bohunicích a Ostravě. Pokud člověk nemusí řešit svoji situaci okamžitě a je schopen si hradit odbornou péči sám, může navštívit psychoterapeuta. Ten léčí psychologickými prostředky a v případě potřeby odešle klienta na vyšetření k psychiatrovi. V ostatních případech je nejlepší navštívit svého praktického lékaře, který by měl doporučit další postup.

Světlo na konci tunelu?

Současné výrazné zhoršení situace s duševními onemocněními může přinést i pozitivní změnu do budoucnosti, a to v podobě většího zájmu celé společnosti o tuto problematiku. Duševní problémy tak již nemusí být stigmatem, což výrazně přispěje k jejich řešení.

Jednou z takových snah o zlepšení situace je program VZP na podporu psychosociální pomoci.  Program nabízí pojištěným klientům příspěvky na psychosociální podporu až do výše 5 000 Kč. Program navazuje na úspěšný pilotní projekt, který proběhl v loňském roce a zapojilo se do něj 2 772 klientů. „Již v loňském roce jsme si ve VZP uvědomili akutní potřebu podpořit péči o duševní zdraví našich klientů. Pro letošní rok jsme tento program rozšířili také pro děti starší 7 let. Psychosociální podpora slouží jako prevence rozvinutí duševní nemoci a je založena na několika schůzkách s odborným terapeutem,.“ vysvětlil náměstek ředitele VZP pro služby klientů Ivan Duškov a jeden z autorů reformy psychiatrické péče. „Doporučil bych zároveň lidem navštívit naše speciální webové stránky: dusevnizdravi.vzp.cz na nichž naleznou seznam odborníků, na něž se mohou v rámci tohoto projektu obrátit.“

V době pandemie pak začal fungovat také speciální web opatruj.se za nímž stojí odborníci z Národního ústavu duševního zdraví, na němž mohou zájemci nalézt řadu užitečných informací.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky covid, duševní zdraví, pandemie, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Praha, Národní ústav duševního zdraví, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie výrazně zasáhla naše duševní zdraví. Co teď s tím?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.