Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Testování na základkách a středních školách v kraji odhalilo covid u 38 žáků

Na základních a středních školách v Karlovarském kraji odhalily testy od začátku školního roku nemoc covid-19 u 38 žáků. Na základě zjištěných nákaz nařídili krajští hygienici čtrnáctidenní karanténu u devíti tříd základních a deseti tříd středních škol, sdělil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). V pondělí řekl, že krajská hygienická stanice společně s ministerstvem zdravotnictví jedná o další vlně testování ve školách v regionu, dosud se ale nerozhodly.

Plošné testování se ve školách uskutečnilo 1. a 2. září a dále 6. a 9. září. Ve školách žáci nejprve použili samotesty, v případě pozitivního výsledku byly posláni na konfirmační PCR testy. Právě ty potvrdily nákazu téměř u čtyř desítek žáků. Podle hejtmana hygienici nyní trasují všechny kontakty infikovaných ve školách i rodinách.

Hejtman řekl, že chce kvůli záchytu pozitivních případů koronaviru ve školách pokračovat v testování. Opatření by se tentokrát mělo týkat pouze těch škol v kraji, kde testy odhalily nákazu. Rozhodnout o tom má krajská hygienická stanice s ministerstvem. Hygienici se k tomu ale zatím nevyjádřili.

V kraji je kolem 35.700 dětí na základních a středních školách. Někteří z nich se netestovaly, protože mají očkovaní nebo prodělaly covid-19, případně jim rodiče zajistili testování jinde. Podle údajů ministerstva zdravotnictví dostalo v kraji vakcínu proti covidu-19 7107 lidí ve věku do 18 let.

V kraji, kde žije přibližně 293.000 lidí, přibylo za poslední týden 47 případů covidu-19 na každých 100.000 obyvatel, což je nejvíce ze všech regionů. Nárůst počtu nových případů souvisí podle hygieniků s testováním v rámci karantén v rodinách, preventivním testováním ve školách a návraty z dovolených. Nejvíce nákaz je nyní na Karlovarsku, kde se za sedm dní nakazilo 87 lidí a v přepočtu na 100.000 obyvatel 76. Aktuálně je to nejvíce mezi všemi okresy v Česku. V nemocnicích v kraji leží asi pět pacientů s covidem-19, jejich stav není vážný.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Karlovy Vary, Škola, Testování, Covid, COVID-19, střední škola, Karlovarský kraj, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování na základkách a středních školách v kraji odhalilo covid u 38 žáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.