Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Karlovarském kraji se zrušení omezení kapacity na návštěvě památek neprojevilo

Zvýšení kapacity návštěvnosti na sto procent v památkových objektech se v Karlovarském kraji v prvním zářijovém víkendu neprojevilo. Turistické cíle oproti letním prázdninám zaznamenaly pokles návštěvnosti, i když vzhledem k slunečnému počasí lidé na výlety vyjížděli. Vyplývá to z vyjádření zástupců turistických cílů.

Od 1. září skončilo omezování kapacity v souvislosti s koronavirem pro památky, muzea, divadla, galerie, zoo a další Nadále platí povinnost mít zakrytá ústa, nos a prokázat se potvrzením o bezinfekčnosti.

Kapacita bez omezení neměla o víkendu vliv na návštěvnost sokolovského zámku ani hornického muzea v Krásně. „To, že se něco od září změnilo, tak u nás nic neovlivnilo. Výrazně se ale projevilo to, že byl konec prázdnin. Přes týden těch lidí po sezoně moc nechodí, a naopak budou chodit více o víkendu. Roli hraje i počasí," řekl ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Zrušení omezení kapacity se nepromítlo ani v objektech s průvodcem v dole Jeroným na Sokolovsku či štole č.1 v Jáchymově. Například v Jáchymově měli v srpnu za týden až 1000 návštěvníků, tento týden to bylo o polovinu méně. Zatímco při první vlně rozvolnění protikoronavirových opatření na jaře museli omezit počet lidí ve skupinách, v létě už měli skupiny v plném počtu jako obvykle.

Podle Runda turisty také často odrazuje od návštěv, především muzeí či zámků, nošení respirátorů. Někdy se rozhodnout raději pro návštěvu venkovních prostorů.

Letošní letní sezona byla u památek zřizovaných krajem podle Runda horší než ta loňská. Návštěvnost památek ovlivňovalo zejména to, že mnozí čeští turisté trávili dovolenou v zahraničí, ale i nepříznivé počasí a výrazný úbytek cizinců. Velký pokles návštěvníků zaznamenali například v muzeu v sokolovském zámku a v hornickém muzeu v Krásně. Naopak srovnatelný zájem byl o důl Jeroným a štolu v Jáchymově, kde měli několik dní dopředu zarezervované termíny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Sokolov

Štítky ČR, památky, koronavirus, Karlovarský kraj, návštěva, muzeum, zámek, Jáchymov, Krásno, Důl Jeroným, okres Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji se zrušení omezení kapacity na návštěvě památek neprojevilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.