Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Knihovna ve Varech představila svůj nový depozitář, stál 120 milionů korun

Krajská knihovna Karlovy Vary dnes představila svůj nový depozitář. Moderní budova bude sloužit k uložení knih, novin a časopisů, pro které už současná kapacita knihovny nestačila. Stavba vyšla na 120,4 milionu korun, přičemž většinu z toho kraj získal jako evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Podle ředitele krajské knihovny Vratislava Emlera by nový depozitář měl vystačit na dalších asi 20 let.

"Ročně (knihovna) nakupuje zhruba 14 tisíc jednotek, přičemž další knihy dostáváme jako dary. A nepočítám do toho noviny a časopisy. To jsou dvě nákupní tašky denně, které ukládáme jako povinný výtisk. A ty musíme také zpracovat a někam uložit," popsal Emler.

Podobu budovy depozitáře, kterou oživují nevšední barevné prvky, vytvořil architekt Miroslav Míka z Mariánských Lázní, samotnou stavbu provedla společnost Metrostav. Depozitář disponuje pohyblivými regály, které poskytují 22 kilometrů polic na knihy, budova je vybavena i softwarem a hardwarem na ukládání dat. Vytápěna je pomocí tepelných výměníků, které by měly zajistit teplo po většinu roku. Jen v případě silných mrazů se spustí elektrické vytápění.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) dnes ocenil rychlé rozhodnutí předešlého vedení kraje, které využilo možnost získat na stavbu depozitáře dotaci. Ta činila 105 milionů korun, což kraji výrazně pomohlo. Přivítal také to, že budova nebude sloužit jen pro potřeby knihovny, ale je zde i badatelna a prostory pro veřejné akce.

Práce spojené s výstavbou začaly v listopadu 2019.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská knihovna Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, stavby, knihovny, Karlovarský, knihovna, kniha, Karlovy Vary, Metrostav, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna ve Varech představila svůj nový depozitář, stál 120 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.