Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Karlovarském kraji scházejí zejména pracovníci v hotelech a nemocnicích

Na trhu práce v Karlovarském kraji v současné době chybí zejména pracovníci v gastronomii a ubytovacích zařízeních, ale i dělníci. Místní hotely a lázně poptávají zejména pokojské či kuchaře, obsadit se jim nedaří ani zdravotnické pozice. Mnozí z těchto zaměstnanců si v době epidemie koronaviru našli uplatnění v jiných oborech. Dlouhodobě se s nedostatkem odborného personálu potýkají v regionu také nemocnice.

Počet volných pracovních míst v červenci v Česku stoupl na historické maximum, k dispozici jich bylo více než 358 tisíc. Nabídka volných míst roste i v Karlovarském kraji. V červenci zaměstnavatelé v regionu nabízeli 5733 míst, přibližně o 400 více než ve stejnou dobu loni. Nabídka je ale nerovnoměrná, na Chebsku je 2786 neobsazených míst, na Karlovarsku 2215, ale na Sokolovsku jen 732 volných míst.

Nové pracovníky aktuálně shánějí především lázeňská zařízení a hotely. Někteří zaměstnanci gastronomie či ubytovacích služeb našli uplatnění v době koronaviru v jiných oborech, do svého oboru se kvůli nejistotě z další vlny epidemie vrátit nechtějí. Podle nabídky volných pracovních míst zveřejněné na úřadu práce hledají hotely nejvíce kuchaře, číšníky ale i pokojské, recepční nebo fyzioterapeuty.

Podle generálního ředitele Lázní Mariánské Lázně Karla Kalivody mají pracovní pozice obsazené, ale pouze z toho důvodu, že mají v současnosti v provozu pět hotelů ze sedmi. „Momentálně na těch pět hotelů zaměstnance máme, ale pokud bychom chtěli startovat další z těch dvou hotelů, tak máme oprávněné obavy, že na trhu práce bychom ty zaměstnance už nesehnali," řekl novinářům Kalivoda. Mariánskolázeňské hotely si drží kolem 450 zejména tuzemských zaměstnanců.

V kraji nejsou dlouhodobě obsazené také profese ve zdravotnických zařízeních. Například chebská nemocnice hledá několik desítek lékařů i sester. Kvůli nedostatku zaměstnanců a dovoleným je v omezeném režimu chebská interna. V nemocnici v Karlových Varech mají nedostatek zdravotníků na plicním oddělení. V době přetížení nemocnic kvůli epidemii koronaviru jim vypomáhaly například i zdravotní sestry z jiných zařízeních, natrvalo jich zůstalo ale minimum, uvedl ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

S nedostatkem pracovních sil se aktuálně potýká například i karlovarská porcelánka Thun 1794. Firma, která má momentálně 580 zaměstnanců, hledá nejvíce dělnické profese, a to až 30 lidí. Naopak sokolovská chemička má dělnické pozice obsazené, v blízké době budou ale podle ředitele chemičky Milana Brejchala poptávat administrativní pracovníky.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky zaměstnanost, nemocnice, chybějící profese, gastronomie, hotely, ubytovací zařízení, Karlovarský, hotel, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19, Karel Kalivoda, Česko, Josef März, Úřad práce České republiky, Thun 1794, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji scházejí zejména pracovníci v hotelech a nemocnicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.