Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starostové lázeňských měst společně oslavili vstup na seznam UNESCO

Starostové tří lázeňských měst, Karlových Varů a Mariánských a Františkových Lázních, dnes v Karlových Varech oslavili zápis 11 evropských lázeňských měst na seznam kulturního dědictví UNESCO. Společně sledovali videokonferenci Výboru pro světové dědictví UNESCO, která dnes kolem 14:30 potvrdila mezinárodní řetězovou nominaci Slavné lázně Evropy.

Karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti) a starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (STAN) ještě před definitivním rozhodnutím výboru UNESCO pevně věřili v to, že nominaci, která se připravovala přes deset let, vyjde. A to přesto, že jde o ojedinělý projekt, protože poprvé nominaci podalo 11 měst ze sedmi zemí, které musely najít společnou řeč a společně připravit argumenty pro své přijetí na seznam UNESCO.

„Máme obrovskou radost, že jsme zapsání jako Slavná lázeňská města Evropy. Teď nás bude čekat další práce, ale je třeba nyní poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Byl to dlouhý proces, který trval déle než deset let. My se teď budeme muset poprat s tím, že je to obrovská značka, ale zároveň také velký závazek, který nám říká, že musíme to, co všechno máme, chránit a zanechat pro budoucí generace. Je potřeba se o všechny ty věci starat, ale i využít všechny ty přínosy," řekla novinářům primátorka největšího lázeňského města Pfeffer Ferklová poté, co byla nominace definitivně přijata. Pro města lázeňského trojúhelníku v Karlovarském kraji bude mít podle ní zápis důsledky zejména z pohledu cestovního ruchu. Obyvatel by se však omezení, plynoucí ze zápisu na seznam UNESCO, nijak dotknout neměla.

Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina řekl, že město se bude muset připravit na postupný nárůst turistů, ale jak uvedl, lázeňská města jsou na zájem turistů zvyklá, takže by se větší zájem měl zvládnout. Důraz by ale podle něj měl být kladen na delší pobyty návštěvníků, ne na jednodenní turistiku. I podle starosty Františkových Lázní Jana Kuchaře jde pro města o velký závazek, ale i příležitost, a to zejména pro místní podnikatele.

Tři lázeňské města v Karlovarském kraji předpokládají, že budou daleko více spolupracovat, a to například v dopravním propojení a společných projektech, které by využily zápisu pro nárůst počtu turistů i lázeňských hostů.

Mezinárodní rada památek a sídel ICOMOS doporučila zapsání nominace lázeňských měst ze sedmi zemí Evropy. Jsou to německé Bad Ems, Bad Kissingen a Baden-Baden, rakouské město Baden u Vídně, anglické City of Bath, Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně z Česka a Montecatini Terme z Itálie a Spa v Belgii a Vichy ve Francii. Zásadním společným bohatstvím lázeňských měst, které si zasloužilo zápis mezi světové unikáty, je unikátní způsob léčby, založený na využívání přírodních léčivých pramenů a společná typická lázeňská architektura. Mezi argumenty pro zápis byla ale například i společná historie, která doznala největší slávy v 18. a 19. století, ale i kulturní dopad lázeňských měst, ve kterých se potkávali nejen významní panovníci své doby, ale zejména umělci.

Proti původní nominaci se pouze změní oficiální název zapsaného dědictví, ze Slavných lázní Evropy na Slavná lázeňská města Evropy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, OSN, Čína, památky, lázně, správa, UNESCO, Karlovarský, AUDIO, FOTO, Světové dědictví UNESCO, Starostové a nezávislí, Evropa, Karlovy Vary, Františkovy Lázně, Andrea Pfeffer Ferklová, Martin Kalina, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové lázeňských měst společně oslavili vstup na seznam UNESCO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.