Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

V Počernech znovu odhalili pamětní desku fyzikovi Josefu Loschmidtovi

V Karlových Varech - Počernech znovu odhalili zrestaurovanou pamětní desku profesora fyziky a chemie Josefa Loschmidta. Rodáka z Počeren znají odborníci na celém světě jako zakladatele molekulové a atomové fyziky. Měděná reliéfní deska byla umístěna na své původní místo na činžovním domě, který si nechal Loschmidt před 150 lety postavit. Desku původně na dům umístil místní rodáci už v roce 1936, později ale z domu zmizela.

V Počernech, které mají 135 čísel popisných, se sešla asi stovka lidí. Záštitu nad odhalením desky místnímu rodákovi převzali nejen karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) a karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), ale i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (ANO). Význam Loschmidta, byť v Česku zčásti zapomenutý, ocenil mimo jiné i vedoucí Loschmidtových laboratoří Masarykovy univerzity Jiří Damborský, který připomněl nejen Loschmidtovu konstantu, která udává počet molekul plynu v centimetru krychlovém vzduchu, ale také to, že Loschmidt jako první popsal prostorovou strukturu asi 100 molekul, mimo jiné i jako první znázornil benzenové jádro nákresem s kruhem odpovídajícím sdíleným elektronům.

Obnovu a opětovné umístění desky na někdejším Loschmidtově domě zařídil místní Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta. "Ačkoliv spolek vzniknul teprve na jaře loňského roku, má za sebou celou řadu úspěšných kulturních a společenských akcí. Znovuodhalení pamětní desky bylo zatím akcí největší a dosavadním vyvrcholením činnosti spolku. Na slavnostním aktu jsme rovněž představili publikaci Josef Loschmidt, zapomenutý génius z Počeren, jejímž autorem je chodovský městský historik Miloš Bělohlávek,“ uvedl předseda pořádajícího spolku Roman Šilpoch.

Deska se měla původně odhalovat v březnu, při dvoustém výročí narození Loschmidta. Tehdy to ale epidemická situace neumožnila. Jak dnes připomněla karlovarská primátorka Pfeffer Ferklová, příběh Loschmidtova života byl ukázkou nesmírné píle a odhodlanosti. Z chudého pasáčka koz z Počernech se přes řadu neúspěchů ve vědě i v podnikání nakonec stal významným profesorem vídeňské univerzity, který se podílel na objevování základů atomové fyziky. Původ Loschmidta, který se do Počeren rád v dospělosti vracel, připomněl i kozel z nedalekého biostatku Kozodoj, který by mohl být potomkem koz, které budoucí fyzik pásl v dětství.

Loschmidt má v Karlovarském kraji i druhou pamětní desku, a to na zámeckém objektu v Ostrově, který byl v dobách Loschmidtova dětství gymnáziem a kde Loschmidt studoval.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta

Štítky ČR, památky, věda, Karlovy Vary, Počerny, pamětní deska, fyzika, dům, ANO 2011, Andrea Pfeffer Ferklová, Starostové a nezávislí, ČSSD, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Počernech znovu odhalili pamětní desku fyzikovi Josefu Loschmidtovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.