Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opozice se obává, že z Fondu pro spravedlivou transformaci může být druhá kauza ROP Severozápad

Opoziční politici Karlovarského kraje nesouhlasí s přípravou a postupem rozdělování peněz do Fondu spravedlivé transformace. Ten má v první řadě pomoci regionu, a hlavně Sokolovsku, zahladit následky těžby hnědého uhlí a najít nová pracovní místa pro propuštěné horníky. Pro Karlovarský kraj, který má v rámci tohoto procesu získat 6,3 miliardy korun, se jedná o obrovskou šanci jak se stát moderním a ekonomicky daleko silnějším regionem.

Podle opozice si vedení kraje na pomoc najalo poradenskou společnost AQE, kterou však vybralo bez řádného výběrového řízení a již ji schválilo od února na základě smlouvy a jejími opakovanými dodatky více než 3 miliony korun. Soukromá společnost AQE za tyto peníze v podstatě řídí úplně celý proces transformace, zpracovává jednotlivé projekty pro kraj a pravděpodobně i další subjekty, řídí proces výběru a hodnocení projektů do fondu, což je v rozporu s pravidly.

„Nikdo ze zastupitelů neví, kdo jsou externí hodnotitelé projektů, kdo je vybíral, kdo rozhodl, že to budou právě oni a podle jaké metodiky jim byly přiděleny projekty k hodnocení. My jen víme, že o tom nerozhodl žádný orgán kraje, ani zastupitelstvo, ani rada kraje ani Regionální stálá konference,“ říká Renata Oulehlová (ANO), krajská zastupitelka a starostka těžbou nejpostiženějšího města Sokolova. 

Proces transformace spadá do gesce pirátského radního Vojtěcha Franty, který všechny zastupitele i veřejnost ujišťoval, že celý proces přípravy transformace bude transparentní a nehrozí nic, co by bylo možné zpochybňovat. Jenže nyní se ukazuje, že si onu transparentnost Vojtěch Franta vysvětluje jaksi po svém.

„Místo standardních výběrových řízení totiž předkládá radě kraje jednu výjimku za druhou, působí to dojmem, že chce, aby se nic transparentně nesoutěžilo. Když jsme jako zastupitelé kraje chtěli znát strategické konkrétní projekty, nebyl ochoten je ani představit, ani o nich diskutovat. Jako by dobře věděl, že některé projekty, které společnost AQE pro kraj připravuje, jsou z pohledu transformace našeho regionu z hlediska útlumu těžby naprosto nesmyslné a dle našeho názoru nemají absolutně žádný transformační charakter,“ krajský zastupitel Martin Hurajčík (ANO).

Celý proces začíná podle dalšího vyjádření opozice výrazně připomínat kauzu ROP Severozápad, která momentálně míří k soudu a týká se také rozdělování evropských dotací v Karlovarském a útseckém kraji. Není možné, aby celý proces řídila a o všem rozhodovala jedna soukromá firma. Tento týden bude Regionální stálá konference (RSK) rozhodovat o strategických projektech z Fondu spravedlivé transformace, které by se v budoucnosti měly v kraji realizovat a především kraji a jeho občanům pomoci.

„Výběr projektů předložený krajem, městy a obcemi, firmami a dalšími aktéry musí být absolutně nestranný a transparentní. Musí být realizovány pouze projekty, které budou mít skutečný transformační potenciál a pomohou lidem a firmám v našem kraji. Musí uspět ty projekty, které opravdu cílí na zahlazení následků ukončení těžby hnědého uhlí v Karlovarském kraji a přináší nová pracovní místa a investiční příležitosti, tedy takové rozvojové projekty, které nabídnou práci bývalým zaměstnancům uhelných společnosti,“ dodala poslankyně Parlamentu ČR a krajská zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Na zveřejněnou zprávu opozice reagoval na facebooku radní za Piráty Vojtěch Franta, který uvedl, že v úvodu zmiňovaná společnost AQE byla najata bez výběrového řízení. „Způsob přímého oslovení byl volen s ohledem na čas a prostor, který nám byl na přípravu vyhrazen. Postupovali jsme podle zákona,“ uvádí Vojtěch Franta ve své reakci a dále přiznává, že hodnotitelé projektů jsou anonymní osoby. „Přihlásili na základě veřejné výzvy podle odborné specializace. Přihlášek na sekretariát Regionální stále konference přišlo 25 a projekty byly dle odbornosti zadány k hodnocení 17 z nich. Hodnotitelé jsou anonymní z důvodů jejich vlastní ochrany, úplně stejně jako u jiných operačních programů, a to z důvodu možného tlaku, který by na ně mohl být vyvíjen,“ uvedl dále krajský radní, který ale nikde nezmínil způsob jejich výběru a hlavně schválení seznamu těchto osob, což byla jedna z nejvíce kritizovaných věcí.  „Celý náš plán není jen o strategických projektech, je to celý soubor opatření, která mohou po dlouhé době v Karlovarském kraji nastartovat rozvoj podnikání, kvalitního vzdělávání a vědy a výzkumu a právě tím reálně pomoci,“ dodal Vojtěch Franta ale nepřipustil možnost, že by vedení kraje mělo zájem a snahu o připravovaných projektech s někým diskutovat nebo je představit veřejnosti. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová | Zdroj s využitím TZ

Štítky peníze, fond spravedlivé transformace, Karlovarský kraj, JTF, kritika, opozice, projekt, těžba, Vojtěch Franta, výběrové řízení, okres Sokolov, ANO 2011, Jana Mračková Vildumetzová, Renata Oulehlová, Martin Hurajčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice se obává, že z Fondu pro spravedlivou transformaci může být druhá kauza ROP Severozápad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.