Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zvon věnovaný horníkům stále čeká ve skladu, jeho zavěšení oddálila pandemie

Kostel sv. Vavřince v Chodově byl dokončen před polovinou 19. století. Po druhé světové válce začal chátrat a na přelomu milénia byl ve velmi zbědovaném stavu. Do objektu zatékalo, opadávaly omítky i kusy zdiva. Ze čtyř zvonů se dochoval pouze jeden. Na odlití dvou zvonů se v roce 2017 složili obyvatelé města, poslední nechal zhotovit hornický spolek Solles a nese jméno patronky horníků-svatá Barbora. Kvůli pandemii ale zatím nebyla příležitost ho slavnostně zavěsit.

Tři zvony v chodovském kostele svatého Vavřince doplní v letošním roce čtvrtý zvon. Laděný je do tónu Gis 2, podle původního plánu měl být ve zvonici slavnostně zavěšen už v loňském roce. Záměr však zhatila koronavirová pandemie. Zvon tak stále čeká ve skladu na vysvěcení a instalaci.

„S vedením Chodova nyní hledáme vhodný termín, vše se bude odvíjet od epidemiologické situace,“ uvedl předseda hornického spolku Solles Karel Veselý. Zvon váží více než 70 kilo, na odlití se složili členové spolku a sponzoři.

Město zajistí odbornou montáž a zavěšení,“ poznamenal starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní) a dodal, že nový zvon může být vnímaný jako symbol posledních let, která jsou ve znamení odklonu od těžby a dobývání uhlí v regionu.


Na hornictví odkazuje i nápis na zvonu


Stavba kostela sv. Vavřince začala už v letech 1725-1733, dokončen byl před polovinou 19. století. Válka a vysídlení původního obyvatelstva téměř znamenalo i zánik vrcholně barokní stavby. Náklady na obnovu byly mimo rozpočet římsko-katolické farnosti, a tak byl kostel koncem roku 2005 převeden do majetku města, které o rok později začalo s jeho postupnou obnovou.

Před čtyřmi lety se podařilo dokončit několik velmi rozsáhlých projektů, které se týkaly krypty, obnovy jediného dochovaného zvonu Jan Vilém z roku 1658 a souboru maleb křížové cesty. V kostele sv. Vavřince v současné době zvoní historický zvon, zvon svatý Florián a městský zvon svatý Vavřinec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Chodov | Zdroj Národní památkový ústav

Štítky zvon, kostel sv. Vavřince, Chodov, hornictví, pandemie, kostel, druhá světová válka, Karel Veselý, Kostel svatého Vavřince (Rumburk), Patrik Pizinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvon věnovaný horníkům stále čeká ve skladu, jeho zavěšení oddálila pandemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.