Počasí dnes12 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jediné záchytce v Karlovarském kraji nocovalo během epidemie méně lidí

Do jediné protialkoholní záchytné stanice v Karlovarském kraji se za poslední rok kvůli epidemii koronaviru dostalo méně lidí než za běžné situace. Sokolovská záchytka, kterou provozuje karlovarská záchranná služba, při jarní vlně koronaviru z důvodu obav z nákazy záchranářů pozastavila na tři měsíce svou činnost. Momentálně funguje v omezeném režimu, z pěti lůžek jsou k dispozici jen čtyři, řekla mluvčí krajské záchranné služby Petra Bakurová.

Zatímco za tři měsíce v roce 2019 přijali pracovníci sokolovské záchytky 200 nocležníků, loni jich bylo za stejné období 128 a za letošních rok jich evidují 126. Epidemie narušila podle mluvčí několikaletý rostoucí trend v počtu přijatých lidí. Vlivem epidemie zažili loni pracovníci například jeden z nejklidnější Silvestrů za posledních několik let. Na záchytce častěji střízlivějí muži, stejně tomu bylo i během epidemie. Například v dubnu nocovalo na stanici 45 mužů a šest žen.

Záchytka, která je v provozu čtyřiadvacet hodin denně, loňským počátkem epidemie v dubnu až červnu přerušila provoz. „Většina pracovníků jsou výjezdoví záchranáři a na záchytce pracují na dohodu. Ta klientela pro nás byla riziková, riziko přenosu bylo velké, tak jsme si nemohli dovolit ohrozit personál, aby to oslabilo výjezdovou činnost,“ uvedla Petra Bakurová. V současné době má karlovarská záchranná služba okolo 86 procent zaměstnanců očkovaných.

Protiepidemická nařízení, jako je zákaz pití na veřejnosti nebo uzavřené podniky, se na chodu záchytky projevila jen částečně. „Stálí klienti nejsou zákazníci restaurací a hospod,“ uvedla mluvčí. Lidé podle ní momentálně pijí více doma, přibývá také domácího násilí.

Záchytka přijala i několik lidí s koronavirem. „Měla jsem jednoho klienta, pro kterého si přijela policie, a jeho manželka řekla, že je pozitivní. Pil venku a nedodržoval karanténu. Pak jsem přijímala dalšího a policie mi asi za čtyři dny dala vědět, že je pozitivní,“ řekla pracovnice Dana Prošková, která u sokolovské záchranky pracuje téměř 25 let.

„Ke všem jsme přistupovali s tím rizikem, že jsou pozitivní. Nemáme jinou šanci se dozvědět o klientovi, jestli je pozitivní, než že nám to řekne policie, mnohdy jsme se to dozvěděli i zpětně,“ řekla Bakurová.

Kapacita sokolovské záchytky je pět klientů, má dva jednolůžkové pokoje a jeden třílůžkový. Průměrná doba strávená nocležníkem je osm hodin. Poplatek 3400 korun za pobyt zatím platí asi třetina lidí. Rekordmanem sokolovské záchytky je muž, který skončil na stanici téměř 290krát. Ostatní tu byli nejvýše stokrát, uvedla mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, zdraví, koronavirus, alkohol, Karlovarský kraj, záchytka, epidemie, zdravotnická záchranná služba, pandemie covidu-19, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jediné záchytce v Karlovarském kraji nocovalo během epidemie méně lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.