Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karlovarské mezinárodní letiště slaví devadesát let od zahájení provozu

Zítra, tedy 15. května, uplyne přesně 90 let od chvíle, kdy byl na letišti Karlovy Vary v provizorních podmínkách zahájen letecký provoz na lince Praha – Mariánské Lázně – Karlovy Vary. Od té doby prošlo letiště mnoha změnami a postupně se z něj stalo moderní mezinárodní letiště. Jeho provoz je ale nyní zcela ochromen koronavirovou pandemií, která samozřejmě znemožnila i uspořádání oslav tohoto výročí.

„Před devadesáti lety se do Karlových Varů létalo sezónně čtyřikrát denně s letouny Aero A-23, Aero A-38 nebo Fokker F VII 3m,“ popisuje první letecké sezony Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje, který je majitelem letiště.

Vzhledem k nemožnosti uspořádat větší slavnostní akci připravilo vedení letiště pouze amatérskou leteckou soutěž Memoriál Františka Malkovského, která se uskuteční zítra s vyloučením veřejnosti a se schválenou výjimkou ze strany ministerstva zdravotnictví.

„Letiště Karlovy Vary je po celou dobu své existence přirozenou vstupní branou do Karlovarského kraje. Myslíme si, že má ze všech regionálních letišť v naší zemi nejlepší výchozí pozici pro příletovou turistiku a lázeňskou péči,“ říká Jan Bureš (ODS), náměstek hejtmana pro dopravu.

Podle jeho dalších slov je letiště Karlovy Vary má karlovarské letiště předpoklady pro budoucí rozvoj přímých leteckých spojení nejen z východní Evropy, ale i ostatních trhů v rámci EU.

„I když současná situace dostala všechna letiště pod velký ekonomický tlak, snaží se vedení Karlovarského kraje a letiště nastavit efektivní programy pro podporu nových linek. Pokračuje také příprava projektu rozšíření a prodloužení vzletové a přistávací dráhy, což by podstatně rozšířilo možnosti letiště,“ dodal náměstek.

Letiště Karlovy Vary připrilo k výročí také novou moderní verzi svých internetových stránek www.airport-k-vary.cz. „Začínáme používat nové logo, které ale vychází z tradičního motivu, zřizujeme také účet na Instagramu, prostřednictvím kterého chceme informovat veřejnost o historii i o aktuálním dění na letišti. Pro zájemce o zajímavosti z letecké dopravy to bude určitě atraktivní způsob, jak se o karlovarském letišti dozvědět více,“ dodal jednatel Letiště Karlovy Vary Jiří Pos.

Z historie karlovarského letiště:

V prvním roce provozu karlovarského letiště bylo uskutečněno 764 letů, přepraveno bylo 918 osob a 3.572 kilogramů nákladu. Od roku 1935 mělo letiště Karlovy Vary letecké spojení do 11 měst v tehdejším Československu, bylo zařazeno do evropské sítě letišť a navazující lety Karlovy Vary spojovaly s Budapeští, Bělehradem, Vídní, Berlínem, Amsterodamem, Londýnem, Paříží a dalšími městy.

Z pohledu historického rozvoje infrastruktury letiště je zásadní rok 1933, kdy byly dokončeny nové objekty, zejména hlavní odbavovací budova navržená architektem Rudolfem Weisem z Karlových Varů a hangár navržený akademikem Stanislavem Bechyně. Objekty byly na tehdejší poměry dostatečně kapacitní s dokonalou architekturou a můžeme je na letišti obdivovat dodnes. Dalším významným rokem byl rok 1952, kdy byla zahájena výstavba vzletové a přistávací dráhy s cementobetonovým krytem v šířce 30 m a v délce 2150 m včetně pojezdové dráhy. Tyto parametry dráhy zůstaly doposud nezměněny a letišti dnes bohužel přináší specifické konkurenční znevýhodnění. Nová fáze modernizace probíhala od roku 1999 až do roku 2009, kdy byla otevřena nová moderní část terminálu, sloužící mimo jiné k odbavení cestujících a bezpečnostní kontrole. Letiště zároveň v roce 2017 získalo certifikaci podle nových evropských standardů EASA a je pevnou součástí strategické infrastruktury letišť ČR.

Dalším novodobým milníkem byl 1. červenec 2004, kdy bylo letiště převedeno z vlastnictví státu do vlastnictví Karlovarského kraje a novým provozovatelem letiště se následně stala společnost Letiště Karlovy Vary s.r.o., ze 100 % vlastněná Karlovarským krajem. Právě Karlovarský kraj a provozovatel letiště, spolu s využitím dotačních titulů, investovaly v následujících letech do modernizace letiště přes 450 milionů korun a do roku 2013 bylo opakovaně dosahováno ziskového hospodaření letiště.

V období od roku 2013 však přestalo být kvůli „ukrajinské krizi“ a následným propadům v zájmu o lázeňskou péči ze strany ruské klientely letiště takzvaně v plusu. Slibné oživení díky zahájení provozu společnosti Pobeda v roce 2018 bylo nástupem pandemie COVID-19 prozatím zastaveno. O dalším osudu letiště a plánech do budoucna bude Karlovarský kraj jednat i se státem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto letiště KV

Štítky historie, Letiště Karlovy Vary, Karlovarský kraj, oslava 90. let, letiště, Karlovy Vary, Praha, Mariánské Lázně, Jana Pavlíková, František Malkovský, Evropská unie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské mezinárodní letiště slaví devadesát let od zahájení provozu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.