Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajská opozice hlásí další střet zájmu, tentokrát přímo u hejtmana

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN) podepsal smlouvu o poradenství a konzultacích s nově zvoleným generálním ředitelem Karlovarské krajské nemocnice Josefem Märzem. Opozice poukazuje na skutečnost, že generální ředitel je podřízeným hejtmana a má se mu zodpovídat za chod nemocnice a ne mu radit v oblasti zdravotnictví.

„Generální ředitel má ke kraji roli podřízenou, vedení kraje je nejvyšším orgánem a to valnou hromadou a má z pohledu nemocnice klíčovou roli. Generální ředitel by tedy měl hejtmanovi takzvaně skládat účty a ne mu dělat poradce. Je to neskutečné a do očí bijící," říká poslankyně Parlamentu ČR a opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Hejtman na uzavření smlouvy nevidí žádný problém. O jejím podpisu sám informoval novináře, když sdělil: „Uzavřel jsem smlouvu s Josefem Märzem, který bude můj konzultant v oblasti zdravotnictví a bude mít mandát jednat v této oblasti i za Karlovarský kraj. Smlouva je zdarma a je uzavřena na dobu neurčito,“ uvedl Petr Kulhánek.

Tento postup ale považuje opozice za naprosto nepřípustný a poukazuje na skutečnost, že oblast zdravotnictví si vzal do své kompetence právě hejtman, který na ni pravděpodobně nemá čas a možná ani potřebné znalosti. „Stále trváme na tom, že by zdravotnictví mělo mít svého náměstka. Místo něho vymyslelo vedení kraje naprosto nesmyslnou funkci radního pro zemědělství a venkov, který prakticky nemá žádnou agendu a stará se o téměř nulové kompetence kraje v oblasti zemědělství. Máme také tři uvolněné zastupitele, kteří pobírají měsíční odměnu z rozpočtu kraje 87 tisíc korun měsíčně, ale nemáme radního nebo náměstka pro nejdůležitější oblast, kterou je zdravotnictví,“ konstatuje dále poslankyně parlamentu.

Existence poradenské smlouvy je z pohledu opozice velmi problematická. Vildumetzová Mračková dokonce mluví nejen o střetu zájmu, ale také o obcházení zákona z pohledu vedení Karlovarského kraje. „V praxi to totiž bude vypadat tak, že generální ředitel bude hejtmanovi místo prezentace svých úspěchů a neúspěchů v čele nemocnice, poskytovat konzultační a poradenské služby. To snad už ani hejtman nemůže myslet vážně. A to už vůbec nemluvíme o skutečnosti, že Josef März je nejen generálním ředitelem na plný úvazek, ale také primářem chirurgie na plný úvazek a nyní ještě poradcem hejtmana,“ dodává poslankyně.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky poradensví, hejtman, Karlovarský kraj, nemocice, zdravotnictví, generální ředitel, nemocnice, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovarská krajská nemocnice, Parlament České republiky, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská opozice hlásí další střet zájmu, tentokrát přímo u hejtmana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.