Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mlýnky u lesního potůčku zvesela klapou už desítky let, opředeny jsou i řadou pověstí

Aby nám to doma dobře klapalo. Tak zněla přání hostů, kteří zavítali do léčebných lázní v Jáchymově. Na potůčku v lázeňských lesích pak instalovali hravé mlýnky, které jim jejich přání měly splnit. Podle místních povídaček jsou tu mlýnky už více než sto let a každým rokem tu přibývají další kousky.

Zhruba 60 drobných mlýnků naleznete nedaleko lázeňského hotelu Radium Palace v Jáchymově. Dnes už tomuto místu nikdo neřekne jinak než „Údolí mlýnků“. Říká se, že mlýnky jsou tu už více než 100 let a instalovali je záletníci z řad lázeňských hostů. Pokud jejich model fungoval a zvesela klapal, znamenalo to, že jim to bude klapat i doma a jejich milostné pletky budou zapomenuty. Mimoděk tak vznikla i dlouholetá tradice, kdy zde pravidelně v květnu instalují lidé své podomácku vyrobené mlýnky.

Další verzí je, že zde mlýnky umisťují páry, aby jim to zkrátka doma nadále fungovalo. Poslední příběh je určený spíše dětem a vypráví pověst o mladém tovaryši. Mládenec musel opustit svůj domov a vrátit se zpět mohl až vydělá dostatek peněz. Během svého putování se rozhodl přespat u potoka. V noci ho ale budil urputný dětský pláč. Rozhlédl se tedy po okolí a spatřil hastrmana, který se společně ženou marně pokoušel dítě uspat. Mladík proto vyřezal malý mlýnek a umístil jej do potoka, jeho zvuk pak malého hastrmánka krásně uspal. Ráno pak v místě, kde přespával nalezl hrst stříbrňáků a mohl se opět vrátit domů.

A jaké verzi dáte přednost vy? Výlet je nenáročný a vhodný i pro rodiny s kočárkem. Po cestě mohou děti skotačit i na řadě dřevěných sportovních prvků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blog Rodina cestuje

Štítky Jáchymov, Údolí mlýnků, tip na výlet, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mlýnky u lesního potůčku zvesela klapou už desítky let, opředeny jsou i řadou pověstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.