Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na chebský hrad po dlouhé pauze zavítali návštěvníci, přístupný je téměř celý areál

Po vynucené pauze kvůli epidemii koronaviru zavítaly o víkendu na chebský hrad desítky návštěvníků. Ačkoli hrad otevřel již v úterý, rozjezd sezony byl vzhledem k nepříznivému počasí v týdnu velmi pozvolný. Vedení hradu očekává letos podobně vydařenou sezonu jako tomu bylo vloni, kdy hrad navštívilo téměř 42 tisíc turistů.

V současné době je přístupný veřejnosti téměř celý areál. „Je otevřena černá věž, mlýnská věž, kaple a všechny expozice nalevo od černé věže, kde je například útrpné právo. Jediné, kam nepouštíme lidi, je podzemí, protože tam se chodí jen s průvodcem," uvedl kastelán Tomáš Dostál, podle kterého byl o otevření hradu ještě před zahájením sezony zájem. Již před několika týdny volali na hrad lidé a vyptávali se, uvedl.

Dodržovat dvoumetrové rozestupy je podle Dostála v některých úzkých prostorech hradu leckdy problém. „Například podle těch nařízení můžou být v kapli jenom tři lidi najednou v každém patře, problém je taky u střídání skupin, které se potkávají na schodech," uvedl kastelán. Na opatření upozorňují cedule rozmístěné po celém areálu hradu.

Chebský hrad dnes poprvé navštívil i Miloš Mašek z Kadaně. „Netušili jsme, jestli mají dneska otevřeno, ale zkusili jsme to. Rádi cestujeme po českých památkách, tak se tu podíváme a pak chceme jít také na náměstí. Jsme rádi, že je už konečně otevřeno," pochvaloval si návštěvník.

Novinky chystá vedení památky v centru města na příští rok. „Připravujeme dvě nové expozice. Jedna by měla být v exteriéru chebského hradu v objektu takzvaného Gordonova domu. Ta by měla představit návštěvníkům pozdně-středověkou kuchyni. Druhá expozice bude v jihovýchodním bastionu, který by se měl dočkat v příštím roce celkové rekonstrukce, a představí historické zbraně od starověku až po začátek 19. století," řekl Dostál.

I přes zkrácenou sezonu kvůli protiepidemickým opatřením zavítalo loni na chebský hrad téměř 42 tisíc návštěvníků. Podle Dostála to byl velký úspěch, hrad byl za loňský rok otevřen pouze čtyři měsíce. Z návštěvníků hradu tvoří přibližně polovinu němečtí turisté, kteří přijíždějí ve velkých skupinách, ty ale loni chyběly. V roce 2019 navštívilo památku 55 tisíc turistů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Cheb

Štítky návštěvníci, kraj, turismus, Cheb, hrad, Chebský hrad, pandemie covidu-19, Miloš Mašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na chebský hrad po dlouhé pauze zavítali návštěvníci, přístupný je téměř celý areál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.