Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by být Karlovarské kulturní léto novou karlovarskou tradicí?

V rubrice s názvem Politická korida konfrontujeme karlovarské zastupitelské kluby s tématy, které aktuálně hýbou Karlovými Vary. Aktuálně jsme se zajímali o projekt Karlovarské kulturní léto.

Otázka: Karlovy Vary vloni představily velmi bohatý kulturní program, který celé léto bavil obyvatele města i jeho návštěvníky. Letos by to mělo být podobné. Myslíte si, že by se Karlovarské kulturní léto mělo v této podobě stát jakousi karlovarskou tradicí hrazenou z městského rozpočtu, nebo by se z něj do budoucna měla stát iniciativa, kterou bude pořádat soukromý subjekt, jenž se na realizaci bude nákladově podílet a bude mít například garantovánu dotaci města?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Na naši otázku neodpověděli: Pavel Bouška (Karlovaráci), Petr Kulhánek (KOA).

Barbora Hradečná (Piráti)

S původním nápadem na Karlovarské kulturní léto (KKL), který zahrnoval i lázeňskou zónu, přišli zástupci KSO. Takovou iniciativu vítáme. Projekt vznikl jako alternativa ke zrušenému KVIFF. Tedy dává smysl, aby organizačně zůstal pod městem, respektive pod Infocentrem. Program jako takový je dobře pojat, nechybí zvučná jména. Nicméně rádi bychom viděli méně marketingu a více zábavy, alespoň co se týká místních jmen. Část rozpočtu by tak bylo efektivnější rozdělit mezi lokální promotéry a kapely. Není zas takové umění k nám kulturu dovézt, a druhý den odvézt. Nic z toho tady nezůstane. Oproti tomu podpora místních je krokem k vytvoření něčeho trvalého

Petr Bursík (ODS)

Podle ODS má rozhodně smysl, aby se z Karlovarského kulturního léta stala tradiční akce. Jedná se o jeden z kroků, jak ve městě udržet mladé a jak přilákat turisty. Kontrolu nad akcí by podle nás mělo mít nadále město, aby bylo zaručeno, že se z ní skutečně stane tradice. Organizaci by si proto město mělo ponechat ve svých rukou. Na druhou stranu ale chceme, aby se na spolufinancování co nejvíce podílel i soukromý sektor, aby nároky na městský rozpočet byly do budoucna co nejmenší. Zkušenosti z jiných měst ukazují, že to funguje.

Věra Bartůňková (KSČM)

Rozpočet s kulturou počítá, jde pouze o rozdělení na různé akce. Přimlouvám se za zapojení místních umělců, nejen kapely, ale i folklorní soubor Dyleň, která šíří slávu města po půlce světa a tady je popelkou, co se financí od města týká. Pořádají mezinárodní folklórní festival a dostanou na něj pár korun. Nechápu rozdíl financování pro mezinárodní filmový festival a právě tento též mezinárodní - folklórní festival. Propastný rozdíl. Město Karlovy Vary se jako pořadatel osvědčilo a rozhodně by mělo být hlavním organizátorem takto rozsáhlé akce už proto, aby byla zachována určitá úroveň a Karlovarské kulturní léto mělo “dobrý zvuk” po celé republice. 

Andrea Pfeffer Ferklová (ANO)

Rádi bychom akci připravili do budoucna tak, že bude soběstačná, tedy hledáme sponzory. Podstatné pro nás je, aby většina kultury zůstala dostupná pro všechny obyvatele i návštěvníky. Tedy nechceme, aby se z akce stala čistě komerční záležitost. I v letošním roce budou vstupy na většinu akcí zdarma, ceny pátečních a sobotních koncertů budou maximálně 250 korum. Pokud se nám už v letoším roce podaří najít sponzory, využijeme dodatečné finance na to, abychom zlevnili vstupné. I na letošní kulturní léto připravujeme koncerty, stand upy, workshopy pro děti i dospělé, hrané prohlídky. a mnoho dalšího. Vystupovat bude samozřejmě také Karlovarský symfonický orchestr a to nejen se svým tradičním repertoárem. Připravujeme vystoupení KSO s DJ Kaufmannem. Takže je určitě na co se těšit. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky léto, tradice, Karlovy Vary, kultura, Karlovarský symfonický orchestr, ODS, Pavel Bouška, Petr Kulhánek, Česká pirátská strana, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Mělo by být Karlovarské kulturní léto novou karlovarskou tradicí?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.