Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do jarní Sbírky potravin mohou lidé v kraji přispět na 30 místech i online

Již tuto sobotu startuje jarní Sbírka potravin, do které se zapojují prodejny po celé republice. V našem kraji se jedná o třicet míst, kde budou moci zájemci přispět svým nákupem pro potřebné. Podle organizátorů přijde vhod trvanlivé zboží nebo dětská drogerie. Nákupy pak pomohou rodinám v azylových domech, samoživitelům i například v domovech pro seniory.

Chcete udělat dobrý skutek? Nakupte v sobotu rovnou dvakrát. Podle ředitele Potravinové banky Karlovarského kraje Milana Hlouška jsou nejvíce zapotřebí potraviny jako těstoviny, rýže, olej, mléko nebo například konzervy, paštiky a kompoty.

„Uvítáme také základní a dětskou drogerii. Pleny a vlhčené ubrousky určitě přijdou vhod. Kdo by chtěl udělat dětem radost, může pořídit i nějaké sladkosti. Mezi našimi klienty jsou totiž i rodiny v azylových domech nebo samoživitelé,“ vysvětluje Hloušek.

V Karlovarském kraji se do sbírky zapojilo zhruba 30 prodejen. Na polovině z nich budou k dispozici dobrovolníci, kteří mohou poradit s nákupním seznamem. Na ostatních místech bude umístěna nádoba, kde budou moci lidé nákup uložit. Vybrané potraviny se poté shromáždí ve skladu, kde je pracovníci protřídí a rozdělí mezi místní organizace.

„Jsou to azylové domy, nízkoprahová denní centra i zařízení pro seniory. Je to opravdu široké spektrum. Dříve panovala představa, že potravinovou pomoc potřebují lidé bez domova, ale tak to už dávno není. Dnes se do problémů dostávají i celé rodiny, které dříve normálně fungovaly. Vliv na to má i koronavirová krize, kdy lidé přišli o práci a zdroj financí nebo jsou zadlužení a podobně. Přibývá i seniorů, kteří mají problém vystačit s důchodem,“ popisuje Hloušek.

Zároveň dodává, že zkušenosti se sbírkou v kraji jsou veskrze pozitivní. „Jsou dárci, kteří přispívají pravidelně, někdo jde pro běžný nákup a přispěje, když už jde kolem. Setkali jsem se i s paní, která říkala, že má sice nízký důchod a přispěla alespoň krabicí mléka či konzervou. Je to od drobných dárců až po ty, kteří nakoupí celý koš,“ dodává závěrem.

Seznam zapojených obchodů mohou lidé nalézt na webových stránkách sbírky potravin, kde je i interaktivní mapa. Přispívat mohou lidé i online přes společnosti jako je Rohlík, Košík a Tesco Online nákupy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto sbirkapotravin.cz

Štítky Sbírka potravin, Karlovarský kraj, dobročinnost, nákup, azylové domy, samoživitelé, senioři, jídlo, azylový dům, rodina, koronavirová krize, Tesco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jarní Sbírky potravin mohou lidé v kraji přispět na 30 místech i online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.