Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jednu svatbu jsem musela přesouvat už třikrát, říká svatební koordinátorka

Najít nový termín svatby není jen o tom zalistovat v diáři a zavolat na matriku. Svatební koordinátoři musí zajistit fotografy, výzdobu, květiny, lokalitu nebo například půjčovnu šatů. Řada z nich tuto práci dělá, protože je to zkrátka baví. Teď ale přiznávají, že jsou z celé situace už unavení a velkou roli v tom hrají i dodavatelé, kteří například odmítají vrátit zaplacené zálohy.

„Svatby se mohou konat. Maximálně může být na svatbě přítomno 15 účastníků. Do tohoto limitu se počítají i snoubenci, oddávající a matrikář,“ stojí na webu Covid Portál zřízeným ministerstvem vnitra. Jak dlouho tato situace vydrží? Nikdo přesně neví. Když se mluví o rozvolňování, skloňují se témata škol, obchodů a restaurací. Pro svatební koordinátory je to ale více než svízelná situace. Koordinátora si totiž platí ti, kteří touží po větší pohádkové svatbě, kde je rozhodně více než 15 lidí.

„Klienti chtěli pořádat svatby ve velkém a nyní nemohou. Mnoho jich to přesouvá a práce koordinátora je o to náročnější. Snažíme se vyjít svatebčanům vstříc a být jim oporou, protože také neví, co bude a potřebují povzbudit,“ popisuje svatební koordinátorka Martina Jiříková.

Zároveň dodává, že má klientky, které přesouvaly termín už třikrát i čtyřikrát. I proto doporučuje vzdát se víkendového termínu a volit všední dny. To ostatně radí i Lucie Roženská, která plánuje svatby po celé republice.

V obřadní síni na úřadě v Karlových Varech jsou termíny většinou plné až do srpna. Datumy mimo obřadní místnost jsou zaplněny na květen, červen i červenec. Během pandemie lidé svatby nerušili, spíše hledali jiné datum.

„Svatby přesouváme, nevěsty už jsou z loňska poučené a volí si termíny na léto a podzim. A pak jsou tu dodavatelé. Když se podaří přesunou jednoho z toho celého ansámblu, tak je to hodně, ale většinou začíná plánování úplně od začátku. Dřív jsem tu práci měla ráda a velmi mě to bavilo, ale teď když už jednu svatbu posouvám potřetí...,“ popisuje své zkušenosti Roženská.

U tématu dodavatelů ale se na chvilku pozastavuje. I tady platili svatebčané nutné zálohy. Někteří dodavatelé neměli problém s jejich vrácením, někteří však ano.

„My na jednu stranu chápeme, že nyní není moc kde brát. Na druhou stranu přemýšlím, zda nepodniknout nějaké právní kroky. Hodně se ten trh spolupráce pročišťuje, někteří dodavatelé už ani neexistují nebo se přeorientovali na něco jiného. Teď už jedeme tak, že máme termíny bez záloh, platí se až když opravdu máme potvrzené, že se svatba uskuteční,“ pokračuje.

Z nároků na svatbu snoubenci neslevují

Na svatbách, které Roženská organizuje, se pohybuje průměrně 80 lidí. Tedy pohybovalo. Uzpůsobená jsou tomu i místa a prostory, kam se vejde stovka svatebčanů. V 15 lidech by téměř prázdný sál evokoval spíše trýznivou atmosféru než radostnou událost. I kvůli tomu snoubenci neslevují ze svých nároků. Koordinátorky se shodují, že si páry raději počkají, než aby svatbu „osekali“.

„Samozřejmě nám chybí nějaké noty, kdy a jak bude vláda rozvolňovat. Je to pro nás věštění z křišťálové koule. S tím se pojí i otevření restaurací, které nám také moc nepomůže, protože většina svateb, které já dělám, se odehrávají v hotelech nebo v penzionech. Takže my potřebujeme otevření hotelů a ubytovací zařízení. Je to dost nepříjemná situace, snoubenci chtějí řešení a já jim ho kolikrát nemohu nabídnout. Zatím si necháváme červnové svatby a uvidíme, co bude dál,“ konstatuje Rožanská.

„Svatba v májí do roka máry." Slyšeli jste už toto rčení? Vzniko pravděpodobně v dobách, kdy ženy ještě tvrdě pracovaly na polích. Když po svatbě v máji brzy otěhotněly, hrozilo u nich větší riziko potratu. Druhou možností je, že by se dítě narodilo na přelomu jara a zimy, kdy bylo méně zásob jídla. Teď ale máme 21. století a doby, kdy lidé těmto pověrám věřili jsou dávno pryč. „Nyní je květen jeden z nejvyhledávanějších měsíců. Naopak docela ubývají svatby o letních prázdninách a chtějí všichni jaro. Je hezčí počasí, není takové horko, všechno kvete, tak asi proto,“ uvedla svatební koordinátorka Martina Jiříková

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky svatba, svatební koordinátor, opatření, Plzeň, Plzeňský kraj, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednu svatbu jsem musela přesouvat už třikrát, říká svatební koordinátorka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.