Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Hledá se strom se zajímavým příběhem, přihlášky do ankety už za pár dní končí

Anketa Strom roku je jednou z nejpopulárnějších akcí, která se věnuje tématu životního prostředí. Své favority mohou lidé přihlásit do 22. dubna. Porota z přijatých přihlášek vybere 12 finalistů, o absolutním vítězi rozhodnou lidé v online hlasování. Vítězný strom navíc postoupí do celoevropského kola. V loňském roce měl Karlovarský kraj hned dvě želízka v ohni. Lípy v Hřebenech ale nakonec skončily na druhém místě. Borovice Černá dáma v zámeckém parku ve Valči zůstala na sedmé příčce.

Populární anketa slaví v letošní roce kulaté jubileum. Za dvacet let zájemci přihlásili přes 1 500 stromů. Své vzrostlé velikány mohou nominovat i letos, čas mají do čtvrtka.

„I když anketu Strom roku může vyhrát jen jeden strom, pro mě jsou vítězi všechny přihlášené. To, že jsou nominovány do ankety, totiž znamená, že je někdo má rád, zajímá se a pečuje o ně,“ říká Silvie Zeinerová Sanža z pořadatelské Nadace Partnerství.

Hlavním kritériem není až tak vzrůst a stáří stromu, ale jeho příběh a spojení s místními lidmi. Do 20. ročníku poslali milovníci přírody už desítky přihlášek. Aby se strom mohl ucházet o titul, stačí vyplnit jednoduchý formulář, kde se stručně popíše druh, odhadované stáří stromu, jeho historie a poloha. Porotě v rozhodování pomohou i přiložené archivní materiály a samozřejmě fotografie. Více informací najdou zájemci na webových stránkách stromroku.cz.

„Letošní přihlášky ukazují, že lidé mají o jubilejní ročník zájem. Mezi uchazeči je například jinan přezdívaný Hirošima zasazený ze semen stromu, který přežil výbuch atomové bomby, téměř šestimetrový dub starý 427 let s přízviskem Podhorský velikán, ořešák zasazený odsunutými Němci nebo Lipové memento zatopené obce na Slezské Hartě,” představuje pořadatelka možné kandidáty na vítěze.

Loni se do finále probojovali i dva Kandidáti z Karlovarského kraje. Vítězství ale nakonec připadlo jabloni u Lidmanů na Náchodsku. Letošní hlasování začne 21. června, vyhlášení vítězů je naplánované na 22. září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto stromroku.cz

Štítky anketa, Strom roku, nominace, hlasování, ochrana životního prostředí, příroda, strom, Karlovarský kraj, Valča, zámecký park, Nadace Partnerství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se strom se zajímavým příběhem, přihlášky do ankety už za pár dní končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.