Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pěstounů je v kraji stále málo, na náhradní rodiny čeká přes 250 dětí

Nejmenším dětem, které čekají na novou rodinu nejsou ani tři roky. V současné době jich je v Karlovarském kraji zhruba 30. Právě těm je potřeba najít nové zázemí co nejrychleji. Každý rok se však pěstouny stane je pár zájemců. Podle odborníků je na vině i neinformovanost, proto nezisková organizace Centrum pro děti a rodinu Valika spouští novou kampaň: „Hledá se supertáta a supermáma“.

Jak už název napovídá, kampaň se inspirovala postavou Supermana, kterého prvně hltali milovníci komiksů už v roce 1938. Centrum pro dítě a rodinu Valika teď ale hledá skutečné superhrdiny, kteří by se chtěli stát pěstouny.

„Samozřejmě, že název kampaně je trošku nadnesený. Zájemce o pěstounskou péči nemusí být superman a zájemkyně nemusí být superwoman. Měli by to být lidé, kteří jsou schopni postarat se o dítě, nabídnout mu zázemí, lásku a bezpodmínečné přijetí,“ vysvětluje Petr Zmuda, ředitel Centra pro dítě a rodinu Valika.

Kampaň budou lidé potkávat na billboardech i sociálních sítích

Jak by měl vypadat ideální pěstoun?

Každý zájemce se musí hlavně připravit na to, že nic nejde hned. Nejprve musí projít například zdravotní prohlídkou, psychologickým vyšetřením i absolvovat návštěvu sociálního pracovníka a vynechat by ani neměl vzdělávací kurzy.

Občas se stává, že si lidé myslí, že jim ukážeme 20 fotek a oni si vyberou dítě, které se jim bude nejvíc líbit. Takhle to nefunguje. Funguje je to tak, že si podáte žádost a celý ten proces od podání žádosti až po to finální rozhodnutí trvá devět až 12 měsíců,“ potvrdil před časem redakci i Petr Najman, zástupce ředitele Valiky.  

Centrum pro dítě a rodinu Valika se dlouhodobě věnuje oblasti náhradní rodinné péče. Kromě toho, že se věnuje vyhledávání osob, které by měly zájem stát se pěstouny, poskytuje rovněž služby stávajícím pěstounům v rámci takzvaného doprovázení

Pokud jsou zájemci vybráni, nastává proces takzvaného seznamování. Kdy za dítětem dochází a postupně se učí si na sebe zvykat. Pěstouni mají teď nárok využívat služby podobných organizaci jako je Valika, které jim poskytnou potřebné informace.

Dlouhodobých pěstounů je stále nedostatek

Aktuálně je v evidenci Krajského úřadu Karlovarského kraje přes 250 dětí, kterým je třeba poskytnout náhradní rodinu. Těch nejmenších dětí ve věku do tří let je přibližně 30. Právě těmto dětem je třeba najít pěstouny co nejrychleji.

 „Je vědecky dokázáno, že pobyt malého dítěte v ústavní péči vede k opoždění v oblasti psychického, sociálního i tělesného vývoje,“ říká Zmuda.

Za minulý rok přijali na úřadě 21 žádostí od lidí, kteří chtějí vykonávat náhradní rodinnou péči. Polovina z nich pak měla zájem o pěstounství. Každoročně novou rodinu nalezne asi 19 dětí.

Novou kampaň budou moci lidé v kraji potkávat na billboardech, na sociálních sítích i v rámci osvětových akcí pro širokou veřejnost. Vše probíhá v souladu s kampaní Karlovarského kraje „Staň se pěstounem“ a iniciativou Hledáme rodiče. 

Pěstounská péče je jedna z forem náhradní rodinné péče. Pěstoun poskytuje rodinné zázemí opuštěnému dítěti, které má své biologické rodiče, ale ti se nechtějí, nebo nemohou o dítě z nejrůznějších důvodů postarat. Stát finančně přispívá na hmotné zabezpečení dítěte a vyplácí pěstounovi odměnu za péči o svěřené dítě. Pěstoun má také nárok na pomoc a podporu ze strany doprovázejících organizací

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels

Štítky rodina, pěstounská péče, adopce, děti, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pěstounů je v kraji stále málo, na náhradní rodiny čeká přes 250 dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.