Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé si lockdown krátí deskovými hrami, jejich prodej několikanásobně stoupl

Deskové hry se staly v poslední době ještě oblíbenější. Některé internetové obchody hlásí za poslední rok až několikanásobný nárůst prodeje. Nejoblíbenější jsou rodinné a party hry. Deskoherní svět se už přenesl i do online prostředí. Lidé tedy mohou své oblíbené deskové hry hrát třeba s kamarády i na několik okresů daleko.

Lidé si více hrají. Tomu nasvědčuje i několikanásobný nárůst prodeje deskových her, které Česko zažívá. Podle tiskové mluvčí internetového obchodu Mall.cz Pavly Hobíkové jsme herním národem.

„V porovnání s našimi sousedy na Slovensku nebo v Polsku jsou prodeje deskových her výrazně vyšší a tento trend vidíme už několik let,“ řekla. Deskové hry jsou jednou z nejsilnějších kategorií v sortimentu hraček.

Petr Kučera je vášnivý sběratel a hráč deskových her. Ve své sbírce má i speciální edice, které již nejsou k sehnání. „Svoje nadšení pro hry jsem našel před pár lety. Začalo to klasickými hrami. Jako první jsem měl ve své sbírce celé Carcassonne. Poté jsem se začal o hry zajímat více. V tuto chvíli mám něco přes padesát her,“ popsal své herní začátky osmadvacetiletý mladík.

Hry vlastní především v anglickém jazyce, protože kupuje kolekce ještě před zahájením prodeje v Česku. Zvýšený zájem o hry zpozoroval, když prodával své méně oblíbené kousky ze sbírky. „Některé hry jsem vydražil za vyšší cenu, než jsem je koupil, protože třeba nejsou v tuto chvíli k dostání a dotisk dalších kusů bude trvat třeba několik měsíců,“ dodal.

Rodinné hry

Vysokou poptávku zaznamenal hned po prvním vyhlášení karantény i internetový obchod Mall.cz. „Prodeje vyskočily skokově při vyhlášení karantény, přesunu dětí na distanční výuku, a pak také při každém výraznějším zpřísnění opatření. Prodeje jsou nyní jsou ve srovnání s loňským rokem trojnásobné,“ sdělila Hobíková.

Nejvíce prodávané jsou rodinné hry a party hry. K nejoblíbenějším hrám se u nich už několik let řadí Monopoly, Osadníci z Katanu nebo Dobble. Z novinek je pak nevíce oblíbená hra Desítka nebo Krycí jména.

Vyšší prodeje zaznamenaly i prodejny Planety Her. Tam se prodeje deskových her drží od první vlny karantény velmi vysoko, a to napříč všemi žánry. V poslední době je u nich velmi oblíbená rodinná hra Na křídlech. „Už dvakrát se velmi rychle vyprodala a čeká opět na dotisk,“ uvedl za Planetu Her Michal Požárek.

Předškoláci

Deskové hry zabaví i ty nejmenší. Zavřené školky a školy jsou také jedním z důvodů, proč lidé deskové hry více kupují. Dokážou je spolehlivě zabavit a něco je naučit. Nejmladším dětem hry především podporují myšlení, představivost a učí je trpělivosti.

„Co se týká her pro předškolní děti, doporučil bych třeba Příšerky ze skříně, Jurskou sváču, Dragomino nebo Chyť lva,“ radil Požárek. Všechny tyto hry nejsou časově náročné, což je pro malé děti důležité. Zvládnou tak udržet pozornost po celou dobu hraní.

Online deskovky

Mezi své nejoblíbenější hry řadí Kučera například deskovou hru Root. Tato hra je pro starší hráče, protože vyžaduje náročnější přemýšlení. Postavy zvířat ve hře svádí boj o les, pomocí karet hráč provádí různé akce a získává tak kontrolu nad daným územím. „Hra je v tuto chvíli ve většině obchodech vyprodaná, ale zájem o ní byl tak veliký, že se dokonce přesunula na internet. Dá se tedy hrát i online,“ řekl Kučera.

Přesun deskových her do internetového prostředí potvrdil i Požárek. Podle něj se hrají daleko častěji už i na počítači. Jako příklad udává oblíbené portály na hraní deskových her Tabletopia nebo Tabletop simulator.

Pro jednoho

 V poslední době se velmi rozšířila i sekce sólového hraní, kdy hráč hraje sám proti sobě. Většina nových her už v sobě nějakou možnost hry v jednom hráči má.

„I když sólové hraní není tak zábavné, tak je velkou výhodou to, že si člověk může zahrát sám téměř kdykoliv a nemusí se spoléhat na někoho dalšího. Trh se sólo hrami se pořád zvětšuje a herní inteligentce je stále lepší. Vznikají dokonce i hry, které jsou jenom pro jednoho hráče, například hra Under Falling Skies,“ popsal styl hraní Kučera.

Únikovky a detektivky

Podle Hobíkové jsou poslední dobou velmi oblíbené únikové hry v podobě deskových her. Pozornost si také získaly i hry detektivní, jako je například Konika zločinů. „Je to hra, která využívá i moderních technologií. Hráč spolupracuje s různými scénáři na telefonu a snaží se vyšetřit daný zločin, vyslýchá svědky a přes 3D brýle třeba i prohledává místo činu,“ řekl Kučera.

Lidé za hry většinou podle Hobíkové utrácejí kolem 500 korun. Přibývá ale i zákazníků, kteří se nebrání do nich investovat i více a pořizují i výrazně dražší hry.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karolína Segéňová

Štítky deskové hry, lockdown, hry, děti, sběratelství, desková hra, internetový obchod, Mall.cz, Česko, karanténa, Polsko, Slovensko, Osadníci z Katanu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si lockdown krátí deskovými hrami, jejich prodej několikanásobně stoupl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.