Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Máte hájit zájmy životního prostředí a ne developera, zlobili se na krajské úředníky obyvatelé obcí Jenišov a Hory

Ani dvě petice a protesty starostů zmíněných obcí nezabránily konání veřejného projednání důležitého dokumentu EIA týkajícího se záměru výstavby dvou skladových hal pro internetový obchod v Horách na Karlovarsku. Projednání se konalo on-line což se vedle samotného záměru stalo předmětem kritiky obyvatel i starostů.

„Žádali jsme odložení tohoto projednání a chtěli jsme vše řešit osobně, tak aby se setkání všech dotčených mohlo účastnit co nejvíce obyvatel, kteří se stavbou nesouhlasí. V některých případech se totiž jedná o starší obyvatele, kteří nemají internet, nebo se neumí k on-line schůzce připojit,“ vysvětluje starostka obce Hory Lucie Hostašová.

Obyvatelé obcí Jenišov a Hory nesouhlasí se záměrem soukromého investora postavit v Horách dvě skladové haly s 26 nákladovými rampami pro internetový obchod. Poukazují na to, že na pozemcích, které byly prodány před dvaceti lety, investor sliboval postavit obchodní centrum, multikino a restauraci. „Místo toho se dlouho nic nedělo a nyní se začalo mluvit o stavbě dvou skladových hal. Ty ale nejsou slibovanou občanskou vybaveností a proto s jejich realizací nesouhlasíme,“ pokračuje starostka.

Stavbu skladových hal odmítli obyvatelé Hor už i v referendu Jeho závěr by měl být podle starostky pro Karlovarský kraj závazný, přesto se ale o projektu dále jedná. A kraj neustoupil ani požadavkům starostů a obyvatel na zrušení nařízeného termínu a přesunutí do doby, až nebude platit nouzový stav a bude možné vše projednávat za osobní účasti.  „Veřejné projednání se mělo konat 5. listopadu 2020, ale z důvodu prodloužení nouzového stavu bylo konání v tomto termínu zrušeno a veřejné projednání odloženo. Ministerstvo životního prostředí vydalo dne 5. února 2021 metodické sdělení ke konání veřejného projednání v době pandemie s tím, že jedinou možností je distanční projednání. Nicméně upozornilo, že veřejná projednání v distanční formě je možné konat pouze po dobu účinnosti krizových opatření – jakmile to podmínky dovolí, je třeba veřejná projednání opět konat ve standardní prezenční formě. Veřejné projednání je součástí celého procesu posuzování vlivů na životní prostředí, není možné ho zrušit,“ říká Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.

A projednání také zrušeno nebylo. Ke schůzce se připojilo zhruba padesát lidí, kteří postupně vyjadřovali nesouhlasná stanoviska. Investor předkládal studie, které byly prováděny před mnoha lety, proto obyvatelé požadovali jejich aktualizaci. V obci Hory je navíc plánována rozsáhlá výstavba rodinných domů a proto se takto velký projekt na stavbu dvou hal do obce nehodí. „Předkládáte nám zkreslené údaje a my si myslíme, že byste měli hájit zájmy životního prostředí a ne developera,“ rozčilovali se někteří obyvatelé na krajské úředníky a zástupce investora. Ti další požadovali záruky, že nebudou překračovány počty projíždějících automobilů uvedených ve studiích, že ve skladech budou pracovat obyvatelé Karlovarského kraje a že nedojde ke zhoršení životního prostředí.

Závěry včerejšího projednání budou nyní prozkoumány, zpracovány a postoupeny k dalšímu šetření. „V případě, že kraj a ministerstvo vydá souhlasné stanovisko s tímto projektem, budeme se dále bránit, ale nevíme, jestli stavbu dokážeme zastavit,“ uzavřela Lucie Hostašová.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky protesty, petice, Hory, Jenišov, Karlovarský kraj, hora, životní prostředí, projekt, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máte hájit zájmy životního prostředí a ne developera, zlobili se na krajské úředníky obyvatelé obcí Jenišov a Hory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.