Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Finanční úřad je online, přes portál Moje daně si budou moci lidé vyřídit daňové přiznání

Finanční správa v neděli 28. února spustila v rámci portálu Moje daně on-line služby finančních úřadů pro veřejnost. Portál nabídne internetovou komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti, aby lidé chodili osobně na úřad. Systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál bude možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému bude mít osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost. V systému bude také služba automatického vyplňování daňových formulářů.

„Spuštění závěrečné fáze a stanovení termínu startu on-line finančního úřadu na 28. února je pro mě klíčové rozhodnutí. Od března díky tomu lidem umožníme řešit své daňové povinnosti snadno a rychle z pohodlí jejich domova nebo kanceláře," uvedla již dříve ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ta projekt označuje za vlajkovou loď ministerstva financí. Dále upozornila, že v případě podání daňového přiznání elektronicky, právě například přes portál, se prodlužuje lhůta pro jeho odevzdání o jeden měsíc, letos tedy až na 3. května.

Portál Moje daně může využít každý, kdo má nějakou daňovou povinnost. Využít ho tedy budou moci zaměstnanci, živnostníci a OSVČ, podnikatelé, majitelé nemovitostí i velké korporace. Pokud má někdo svého daňového poradce, může využít funkci "pověření". Lidé si zde budou moci vyřídit všechny možné daňové povinnosti. Fyzické osoby třeba daň z příjmů fyzických osob nebo daň z nemovitých věcí, právnické osoby pak typicky daň z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty, daň silniční či kontrolní hlášení.

Papírová přiznání podle partnera daňového oddělení poradenské společnosti BDO Jiřího Jandečky nezmizí a tato možnost zůstane zachována. Úspěšnost projektu podle něj ukáže až čas. „Pokud budou funkce, které bude portál nabízet, pestřejší a lépe zpracované, bude to krok správným směrem. V opačném případě se bude jednat o novou formu již dosavadní daňové schránky, která se pouze převlékla do jiného kabátu," uvedl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj ČTK/Moje daně

Štítky finanční úřad, daně, daňové přiznání, online, ministerstvo financí, daň, Finanční správa, Alena Schillerová, ANO 2011, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finanční úřad je online, přes portál Moje daně si budou moci lidé vyřídit daňové přiznání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.