Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vedení města si za odvoláním ředitelů stojí a věří, že přijdou nové vize a koncepce

Rada města Karlovy Vary včera jednohlasně odvolala ředitele Karlovarského symfonického orchestru (KSO) Petra Polívku a ředitele Kanceláře architektury města (KAM) Petra Kroppa. Svůj záměr radní nezměnili ani poté, co se například na stranu ředitele KSO postavil houslista Pavel Šporcl, nebo pěvkyně Dagmar Pecková.

„Rada města k tomuto kroku dospěla po 2,5 letech ve funkci, tedy po 2,5 letech spolupráce s řediteli. Z toho je zřejmé, že se nejedná o žádný bleskový, neuvážený krok. Zmínky o politicky motivovaném rozhodnutí jsou víc jak absurdní. Rada města vnímá odvolání ředitelů jako zcela legitimní nástroj v její kompetenci, jak zodpovědně a odpovědně spravovat svěřené organizace. Ano, je to krok výrazný a pro žádnou ze stran příjemný. Rada města k němu sáhla až ve chvíli, kdy dle svého přesvědčení vyčerpala veškeré ostatní nástroje u daných institucí k utváření koncepční správy města,“ uvádí vedení Karlových Varů v otevřené odpovědi na dopisy, které ji byly v minulých dnech doručeny od zaměstnanců KSO, KAMu a dalších subjektů a soukromých osob.

Vedení Karlových Varů se postupně rozhodlo odvolat ředitele všech šesti svých neziskových organizací. První čtyři ředitelé byli odvoláni před rokem a svůj post v následném výběrovém řízení obájil jen jeden. „Po roce můžeme říci, že se nám odvolání čtyř ředitelů rozhodně vyplatilo. Organizace dostaly novou energii, nový nádech, plní si své funkce, ekonomika je úplně jinde než v minulosti a jedná se o fungující organizace. A to nás přesvědčilo o tom, že jsme jednali správně,“ řekl Petr Bursík (ODS), náměstek karlovarské primátorky.

Radní chtějí odvolat dva ředitele, zaměstnanci i veřejnost se bouří

Karlovarský symfonický orchestr (KSO) a Kancelář architektury města (KAM) to jsou dvě příspěvkové organizace města Karlovy Vary, kde má dojít k odvolání ředitelů Petra Polívky a Petra Kroppa. Rada města chce tímto krokem hledat cesty k...

Ani jednu z organizací nechceme zrušit

Podle radních nedošlo k odvolání ředitelů KSO a KAMu v minulém roce proto, že si vedení města uvědomuje jistou jedinečnost a zvláštnost obou organizací. Proto svůj krok dlouho zvažovalo, ale nakonec se rozhodlo jednat. „Znovu opakujeme, že jsme s řediteli v kontaktu dva půl roku a dva a půl roku sledujeme jejich práci. A není žádným tajemstvím, že oběma bylo v minulosti vytýkání nesprávné nakládání se svěřeným rozpočtem,“ doplnil Tomáš Trtek (ANO) první náměstek primátorky s tím, že záměrem radních není rušení, zeštíhlování nebo jiné omezování chodu obou organizací, což dokazuje i zachování rozpočtu na letošní rok. „U všech příspěvkových organizací jsme škrtali deset procent loňského rozpočtu, ale pouze u KSO jsme ho ponechali v nezměněné míře. Opravdu můžeme všechny uklidnit, že se nejedná o žádný zásah do chodu organizace,“ dodal Tomáš Trtek.

Odborníci a veřejnost si ale myslí něco jiného a po odvolání Petra Polívky rezignoval na funkci šéfdirigenta KSO Jan Kučera, který na sociální síti sdělil. "Vzhledem k dnešnímu bezprecedentnímu odvolání ředitele s okamžitou platností rezignuji."

Rozhodnutí šéfdirigenta radní sice mrzí, ale sami říkají, že s ním nic nedělají. „Jeho rozhodnutí nás mrzí a působí na nás dojmem, jakoby se bál, ž mu rozpouštíme orchestr. Nic takového se ale neděje a s jeho rozhodnutím nic nenaděláme,“ doplnil náměstek primátorky Josef Kopfstein (Karlovaráci) a dodal, že nikdo nebrání odvolaným ředitelům se přihlásit do vyhlášeného výběrového řízení.

Odvolaní ředitelé se mohou přihlásit do výběrového řízení

Oba ředitelé navíc budou mít podle radních obrovskou výhodu v tom, že detailně znají fungování svých organizací.

„Opravdu nám jde o vize a budoucnost obou organizací. Jsme otevřeni všem nápadům a návrhům a toho nejlepšího rádi jmenujeme ředitelem. A může se klidně stát, že oba odvolaní ředitelé se na své posty vrátí,“ připustil Petr Bursík a uvedl, že obě výběrová řízení na posty odvolaných ředitelů byla vyhlášena dnes a jsou dostatečně dlouhá na předložení smysluplné a zajímavé koncepce. O vítězných kandidátech budou v obou případech rozhodovat komise složené s odborníků i zaměstnanců organizací.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KSO

Štítky KSO, KAM, odvolání, rada města, Karlovy Vary, výběrové řízení, rada obce, Dagmar Pecková, Pavel Šporcl, rozpočet, Kama, Jan Kučera, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení města si za odvoláním ředitelů stojí a věří, že přijdou nové vize a koncepce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.