Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Radní chtějí odvolat dva ředitele, zaměstnanci i veřejnost se bouří

Karlovarský symfonický orchestr (KSO) a Kancelář architektury města (KAM) to jsou dvě příspěvkové organizace města Karlovy Vary, kde má dojít k odvolání ředitelů Petra Polívky a Petra Kroppa. Rada města chce tímto krokem hledat cesty k efektivnějším výsledkům společností.

Věříme, že se nám podaří najít nové nápady pro posunutí našich organizací zase o kousek dál. Chceme si na výběr vyhradit dostatek času a oslovit odborníky v dané oblasti. Vím, že kolem výběrových řízení vždy vznikají silné emoce, a to je ještě rada ani neprojednala,“ uvedla primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Rada města bude dnes jednat o vypsání výběrových řízení na post ředitelů dvou výše zmíněných příspěvkových organizací města. Cílem je najít nejvhodnější kandidáty a porovnat navržené vize dalšího rozvoje organizací. Toto rozhodnutí ale nepřichází od karlovarských radních poprvé. Podobný krok učinili už v loňském roce, kde stejným způsobem odvolali ředitele hned čtyř příspěvkových organizací.

Stejné to bylo vloni, kdy jsme uskutečnili výběrová řízení na čtyři další organizace města. Podařilo se nám získat velmi kvalitní osobnosti, mezi nimi i jednoho původního ředitele, které přinesly lepší organizaci práce i lepší výsledky. Například výrazně lepší výsledky po změnách v Lázeňských lesích nebo Městském zařízení sociálních služeb mluví samy za sebe," dodala primátorka.

Avizovaný záměr odvolání ředitelů KSO a KAMu, ale v lázeňském městě vyvolává vlnu nevole. A to jak mezi částí veřejnosti, tak hlavně mezi zaměstnanci obou  organizací. Ti v obou případech napsali radě města otevřený dopis, ve kterém se jednoznačně staví za své ředitele a žádají radní o přehodnocení tohoto záměru. V obou dopisech zaměstnanci poukazují zejména na odbornost a zkušenosti svých šéfů a žádají, aby jim rada města racionálně vysvětlila, proč se chystá ředitele odvolat a to navíc v době pandemie covid-19, kdy například orchestr nemůže koncertovat.

Zaměstnanci posílají radním otevřené dopisy

„Žádáme o racionální zdůvodnění odvolání ředitele Petra Kroppa.  Žádáme o informace o fungování KAMu v období mezi odvoláním a zvolením nového ředitele organizace. Žádáme o informace, kdy a s jakým zadáním bude vypsáno výběrové řízení na pozici ředitele. Žádáme, aby komise pro výběr nového ředitele byla složena z nezávislých odborníků a podmínky byly nastaveny tak, aby byla šance oslovit kvalifikované odborníky ve svém oboru, kteří budou mít vizi, zachovají kontinuitu a udrží důvěru organizace, kterou si vybudovala,“ píší mimo jiné zaměstnanci KAMu radě města.

A podobné požadavky mají i symfonici, kteří stojí za ředitelem Petrem Polívkou a poukazují na jakousi dobu temna, která orchestr a další kulturní instituce v současné době zasáhla.

„V případě, že odvolání našeho ředitele bude uskutečněno, žádáme o hodnověrné a doložené zdůvodnění tohoto kroku, který může pro náš orchestr znamenat naprostou katastrofu – nejsme si vědomi žádných pochybení, orchestr dokonce i přes zásadně snížený rozpočet skončil ke konci roku bez ztráty. Žádáme o informace, kdy a s jakým zadáním bude vypsáno výběrové řízení na pozici ředitele. Žádáme o garanci, že nový ředitel nebude vystaven požadavku snižovat počet členů orchestru. Žádáme o garanci, že vedení města Karlovy Vary, největšího lázeňského města v České republice, chce mít ve svém městě symfonický orchestr, v našem případě jeden z nejstarších v Evropě, který přežil obě světové války,“ uvádí v otevřeném dopise zaměstnanci KSO.

Vedle zaměstnanců obou organizací se k záměru odvolání ředitelů staví negativně i veřejnost. Na podporu ředitelů je podepisována i petice. Rada města bude o odvolání Petra Kroppa a Petra Polívku jednat dnes na svém pravidelném zasedání.  

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky KSO, KAM, odvolání, rada města, Karlovy Vary, výběrové řízení, orchestr, rada obce, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní chtějí odvolat dva ředitele, zaměstnanci i veřejnost se bouří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.