Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pokud se chystáte do hor, rozhodně nepodceňujte výbavu, radí náčelník horské služby

Pandemie koronaviru se skloňuje ve všech odvětvích a výjimkou není ani turistika. Nával lidí pociťují horská střediska i přírodní rezervace. V mnoha případech se pak do hor vydávají i tací, kteří by jinak trávili víkend na nákupech nebo v kině. Ve výsledku neumí odhadnout své síly a mnohdy vyrazí i nesprávně vybaveni. Na co by se turisté měli připravit a jak se mají na horách chovat, vysvětluje v následujícím rozhovoru náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Račko.

Návštěvníků v Krušných horách rok od roku přibývá, jaké jsou ty nejpopulárnější lokality?

Asi nikoho nepřekvapí, že nejoblíbenější oblast je kolem Božího Daru a Klínovce. Roste návštěvnost také v oblasti Klíny ve východnější části Krušných hor. Na západě lidé vyrážejí na Rolavu, Jelení až směrem k Bublavě. V letní sezoně je velký zájem o skalní oblast Tisá.

Miroslav Račko se narodil v Kraslicích a nyní žije na Bublavě, kde je i místostarostou. Členem horské služby je od roku 2005

Co zimní bivakování?

U nás jsou to spíše ojedinělé případy, že by lidé vyrazili bivakovat v zimě, ale občas je někdo vidět. Zde bych za horskou službu rozhodně doporučoval, aby se na to dotyční dobře připravili ​a měli patřičné zkušenosti a vybrali si vhodné místo. Určitě bych nedoporučoval nocovat v rámci národní​ch přírodní rezervac​í, kter​é tady v Krušných horách máme. Za prvé je to zakázané a za druhé jsou místa, která mohou být potencionálně nebezpečná. 

Bývalý cínový důl u Přebuzi láká turisty, řada z nich tu riskuje své zdraví

Obří betonový komplex přivádí do lesů poblíž Přebuzi stovky turistů. Mezi nimi jsou zájemci o historii i ti, kteří zde popíjejí alkohol případně holdují drogám. Někteří z nich tu často riskují svůj život, když se snaží šplhat po rozpadlých...

Momentálně míří na hory řada lidí, kteří nemají nemají s podobnými výlety zkušenosti. Jak si jinak vysvětlit, že chodí na túry v teplákách, jak se o tom přesvědčili vaši kolegové v Krkonoších...

Beskydy, Jeseníky a Krkonoše jsou toho teď jasným důkazem. Lidé, kteří se za normálních okolností na horách nepohybují, tam teď míří. Situace je taková, jaká je a když podcení výbavu a terén, může to skončit opravdu špatně. Obecné informace, na co se před túrou připravit, mohou lidé najít na našem webu. V každém případě je nutné použít rozum a podle toho, jakou aktivitu tam jdu provozovat se i připravím. Jestli jde o adrenalinovou činnost, tak je potřeba mít zkušenosti a nepouštět se po hlavě do toho nejtěžšího.

Zmínil jste stránky horské služby, kde jsou i aktuální informace o počasí. Takže dobré sledovat i tohle?

Určitě. Je dobré sledovat jednak aktuální stav počasí ​na horách, výšku sněhové pokrývky, ​případné nebezpečí a výstrahy. Každý den ​tyto informace aktualizujeme.

Pár dní zpátky jste pátrali po matce s dcerou, které se ztratily na výletě. Tehdy nebyly moc schopné popsat kde jsou, aplikaci Záchranka také neměly..

Nevěděly přesně svou polohu, nebyly schopné to popsat,​ neměli ani žádnou aplikaci, pomocí, které by mohlo dojít k jejich lokalizaci. Navíc šlo o lokalitu, kde byl velmi špatný signál a problematický chod dat. Takže nebylo možné jejich pozici určit ani pomocí online map. Všechno tak bylo závislé na telefonických hovorech a místní znalosti. Naštěstí se obě ženy podařilo najít včas.

Velká pátrací akce, žena se ztratila s dcerou v Krušných horách

Na výlet do Krušných hor vyrazila žena s patnáctiletou dcerou a se dvěma psy. Brzy ale sešly ze stezky a nemohly najít cestu zpět. Naštěstí u sebe měly mobilní telefon a dokázaly se spojit s Horskou službou. Kdyby však měly aplikaci Záchranka...

Lze v takových případech spolupracovat s mobilním operátorem?

Je to možné na vyžádání policie, ale ta lokalizace stran operátora není úplně přesná a je tam velký rozptyl. Navíc v místech, kde je špatný signál ta spolehlivost ještě více klesá. Nejideálnější je mít zapnutou polohu v telefonu, případně poslat ​nějaký screen obrazovky mmskou, kde se nachází. Když se tohle nedaří, tak se rozjede klasické pátrání, kde se využívá toho, že záchranáři terén znají​ a dále naše technologie.

Zmínil jste signál, kde mohou turisté počítat s tím, že bude případné spojení špatné?

Těch míst je v Krušných horách několik. Namátkově jsou to lokality kolem Jelení nebo v okolí Zlatého kopce. Zde se pohybuje poměrně hodně lidí a se signálem je to tam velmi špatné.

Na všech místech v republice se řeší neukázněnost návštěvníků, jak jste na tom u vás?

Oproti Šumavě je to u nás o něco lepší. Největší nepořádek vznikal v rámci zimních středisek, kam lidé jezdili sáňkovat a nechávali po sobě odpadky. Obaly od svačin, ubrousky, PET lahve, rozlámané boby a tak dále. Z celkem nepochopitelných důvodů to tam nechávají, asi počítají s tím, že to po nich někdo uklidí. Co se týče volného terénu, tak tam je to ještě v únosné míře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky hory, Krušné hory, zima, turistika, horská služba, Miroslav Račko, pandemie covidu-19, terén, turismus, kino, přírodní rezervace, Krkonoše, Boží Dar, Klínovec, Klíny, Rolava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud se chystáte do hor, rozhodně nepodceňujte výbavu, radí náčelník horské služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.